BLOGI: Tuumaa ennen kuin toimit!
Tapahtuipa eräänä hämäränä talviaamuna: Pera unohti unenpöpperössä vaihtaa pukukaapilla nastakengät jalkaan ja lähti ulos kirpeään pakkasilmaan. Öinen vesisade oli juuri ennättänyt jäätyä kiiltäväksi jääksi Staran tukikohdan portaan edessä. Tässä Pera sitten kaatui eli veti perinteiset lipat. Kaatuessaan Pera muisti turvallisuustuokiossa liukkaudesta käydyn keskustelun, olisipa vain tullut mieleen jo ovella. Onneksi ei käynyt sen kummemmin. Pera nousi ylös ja jatkoi traktorille. ”Pitäisi varmaan hiekoittaa tuo kohta, kun hiekka-astiakin on tuossa ihan vieressä. Nooh, nyt on kiire kentälle, niin joku muu hoitanee asian”. Niinpä samassa kohdassa kaatuivat myös Mervi ja Tero, joka joutui oikein sairauslomalle. Vasta sitten hiekoitus saatiin hoidettua.
Starassa yleisimmät työtapaturmat ovat juurikin liukastumisia ja kompastumisia, jotka usein toistuvat samankaltaisina kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Etenkin talvella keliolosuhteet vaikuttavat liukastumisten määrään. Usein tapaturman taustalla on kuitenkin huomion kiinnittäminen johonkin muuhun kuin jalkoihin: Keskitytään kannettavaan työkaluun tai astutaan autosta epätasaiselle alustalle. Välillä jalkaan on laitettu vääränlaiset kengät. Toisinaan jätetään ehkäisemästä potentiaalisia tapaturmia – kuten ensimmäisen kappaleen kuvitteellisessa esimerkissä.
Tapaturmille altistavat myös ikä sekä huono fyysinen kunto. Fyysisessä työssä keho rasittuu toistuvasti samoista kohdista, jolloin vapaa-ajalla tai työn lomassa olisi hyvä tehdä vaikka vastaliikkeitä tai harjoittaa muita lihasryhmiä. Siksi kannustamme henkilökuntaa liikkumaan myös työn ulkopuolella: kaupunki ja Stara tarjoavat edullista työsuhdeliikuntaa, alennuksia eri liikuntakeskuksiin sekä ePassi-liikuntaedun. Näiden lisäksi esihenkilön on mahdollista tilata työfysioterapeutti käynnille tukikohtaan antamaan työtehtäväkohtaista tukea ja neuvoja oikeisiin työasentoihin ja vastaliikkeisiin.
Petrattavaa niin työnantaja- kuin työntekijätasolla
Starassa on viime vuosina sattunut vuosittain noin 54–60 työtapaturmaa. Vaikka työtapaturmataajuus meillä on laskenut huimasti kymmenessä vuodessa, vielä on paljon tehtävää. Vuoden 2022 talven liukkaus näkyi kasvaneina työtapaturmalukuina edelliseen vuoteen verrattuna. Välillä tuntuu suorastaan käsittämättömältä, että kaikesta tiedottamisesta huolimatta samanlaisia, vältettävissä olevia tapaturmia tapahtuu lähes peräkkäisinä päivinä. Monesti itsensä satuttanut työntekijäkin ihmettelee, että miten oikein onnistui tekemään, mitä tekikään. Ajatukset harhailivat.
Ajattelemattomuus ja huolimattomuus tunnistetaan monesti myös työtapaturman tutkinnassa syytekijäksi. Kuitenkaan kaikkea ei voi laittaa työntekijän huolimattomuuden piikkiin. Meillä on edelleen paljon parannettavaa työtapaturmien ja turvallisuuspoikkeamailmoitusten käsittelyssä ja tutkinnassa. Toisinaan emme havaitse oikeita tilanteen syntyyn vaikuttaneita tekijöitä tai käsittelemme ilmoitukset liian kiireellä.
Haemme oppia myös muualta
Työtapaturmien tilastoinnin lisäksi jokaisen tapaturman ja läheltä piti -tilanteen kulku pitää käsitellä työpaikalla ja vaaratilanteen syntyyn myötävaikuttaneet tekijät pyrkiä tunnistamaan. Yhtä lailla tärkeää on ilmoittaa läheltä piti -tilanteista sekä havaituista vaaratekijöistä. Näin voimme tunnistaa työtapaturmia aiheuttavia tilanteita ja tekijöitä ennakoivasti, eikä vasta jälkikäteen. Aiemmassa esimerkissä Peran olisi vähintään pitänyt ilmoittaa havaitsemastaan liukkaudesta, mikäli hänellä ei itsellään ollut mahdollisuutta poistaa vaaratekijää. Vaaratekijöistä ilmoittaminen tai niiden poistaminen on jokaisen staralaisen vastuulla.
Vuoden 2023 sitovana tavoitteenamme on kasvattaa turvallisuuspoikkeamailmoitusten eli turvallisuushavaintojen lukumäärää neljän edellisen vuoden keskiarvosta. Tämän tavoitteen tueksi organisaatiossamme palkitaan aiheellisista ja tarpeellisista turvallisuushavainnoista Staran turvallisuushavaintokilpailussa. Lisäksi pidämme turvallisuustuokioita, ja -kierroksia sekä koulutamme erilaisissa turvallisuusasioissa. Olemme myös hakeneet oppia yrityksiltä, jotka ovat toimillaan saaneet työtapaturmien määrän reiluun laskuun.
Järki käteen ja aistit valppaiksi
Mitä muuta voimme rakentamispalveluliikelaitoksena tehdä, jotta saamme työtapaturmat vähenemään? Jokainen meistä voi ainakin yrittää keskittyä täysillä turvallisiin työtapoihin ja ennakoida. Jos käytävällä varoitetaan pesun jälkeisestä liukkaudesta, kuljetaan siitä kohtaa tavallista varovaisemmin tai mennään kiertoreittiä. Jos yöllä satanut vesi on aamulla jäätynyt, katsotaan, minne astutaan ja hiekoitetaan, etteivät muut liukastu. Työkoneesta laskeutuessa sattuu yllättävän paljon tapaturmia, joten siinäkin arkisessa siirtymässä on syytä kiinnittää huomiota askelmiin sekä kiviin tai kuoppiin maassa.
Tuumaa siis ennen kuin toimit!
Joonas Palander
Kirjoittaja on Staran työkavereille jekkuja keksivä turvallisuusasiantuntija.
Vapaa-ajallaan hän harrastaa laskuvarjohyppäämistä.
Pääkuva: Petri Suni
Kirjoittajan kuva: Otavamedia / Sami Heiskanen