Päätöksenteko

Stara on Helsingin kaupungin sisäinen palveluntuottaja. Toimintaamme ohjaa ja valvoo viisihenkinen johtokunta. Kaupungin organisaatiossa Stara kuuluu keskushallintoon.

Staran työntekijä lumilapion kanssa

Rakentamispalveluliikelaitos Staraa johtaa toimitusjohtaja. Liikelaitos kuuluu kaupungin organisaatiossa keskushallintoon, jota johtaa kansliapäällikkö. Staran toimintaa ohjaa ja valvoo viisihenkinen johtokunta.

Kaupunginhallitus valitsee johtokunnan jäsenet ja varajäsenet sekä johtokunnalle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kahden vuoden toimikaudeksi kerrallaan. Vuonna 2023 alkanut toimikausi päättyy vuonna 2025.

Vuonna 2024 rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajana toimi Timo Laitinen (sit.) ja varapuheenjohtajana Anita Hellman (SDP). Kaupunginhallitus myönsi johtokunnan jäsen Nina Sundellille eron 26.2.2024 alkaen ja valitsi tilalle Outi Säntin.

Johtokunta kokoontui vuonna 2024 yhteensä 13 kertaa. Johtokunnan esittelijänä toimi Staran toimitusjohtaja Timo Martiskainen. Johtokunta käsitteli 114 asiaa.

Staran johtokunta

Varsinaiset jäsenetHenkilökohtaiset varajäsenet
Timo Laitinen (sit.)Maarit Toveri (Kok.)
Anita Hellman (SDP)Kalle Mikkolainen (SDP)
Vellu Taskila (Vihr.)Anna Laine (Vihr.)
Outi Säntti (kaupunginkanslia), Nina Sundell 26.2.2024 saakkaPontus Juntunen (kaupunginkanslia)
Markus Kühn (kaupunginkanslia)Mauno Kemppi (kasvatuksen ja koulutuksen toimiala)

Kehittämis- ja tuottavuusohjelma päättyi

Kaupunginhallitus teki marraskuussa 2020 päätöksen teknisten palvelujen palvelustrategiasta ja Staran kehittämisestä. Päätöksessä linjattiin Staran osuuksista talonrakennuksen ja infrarakentamisen tilaamisen kokonaisuuksista sekä yleisten alueiden kunnossapidon kokonaispinta-alasta ja pienten hankkeiden keskittämisestä Staralle. Lisäksi kaupunginhallitus kehotti Staraa aloittamaan kehittämis- ja tuottavuusohjelman valmistelun ja kaupunginkansliaa ohjaamaan ja koordinoimaan sitä.

Ohjelman valmisteluun nimettiin kaupunkitasoinen ohjausryhmä, jonka toimikaudeksi asetettiin 21.12.2020–31.12.2024. Ohjausryhmän tehtävänä oli varmistaa kaupunginhallituksen päättämän teknisen palvelun palvelustrategian ja Staran kehittämisen tavoitetilaan pääseminen.

Staran johtokunta ja kaupunkitasoinen ohjausryhmä hyväksyivät alkuvuonna 2022 kehittämis- ja tuottavuusohjelman (Keto) vuosille 2022–2024.

Kaupunkitasoinen ohjausryhmä arvioi Keton toimien riittävyyttä ja avainmittareita ja kokoontui viisi kertaa vuonna 2024. Keton loppuraportti käsiteltiin ohjausryhmässä joulukuussa.

Kehittämis- ja tuottavuusohjelman etenemistä seurattiin ohjausryhmän lisäksi kaupunkiympäristön toimialan ja Staran yhteisissä kehittämisryhmissä, Staran johtokunnassa sekä Staran kokousrakenteessa johdon tuloskokouksissa, yksikönjohtajien kokouksissa, henkilöstötoimikunnassa ja osastojen, tuotantoyksiköiden sekä työyksiköiden tuloskokouksissa. Henkilöstölle kehittämis- ja tuottavuusohjelman etenemisestä kerrottiin myös ohjausryhmän kokousten jälkeen tehdyillä toimitusjohtajan tilannekatsausvideoilla.

Kehittämis- ja tuottavuusohjelman kaupunkitason ohjausryhmä (31.12.2024)

JäsenOrganisaatio
Mikko Kiesiläinen (puheenjohtaja)kaupunginkanslia
Markus Kühnkaupunginkanslia
Ville Vastamäkikaupunginkanslia
Pontus Juntunenkaupunginkanslia
Kari Pudaskaupunkiympäristön toimiala
Stefan Fröbergkulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Timo MartiskainenStara, toimitusjohtaja
Timo Laitinen*Stara, johtokunnan puheenjohtaja
Tiia Sirén, varajäsen Heikki LaristoStara, henkilöstön edustaja
Juha Kesänen (sihteeri)kaupunginkanslia

* Vuonna 2024 ohjausryhmän kokousten puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Timo Laitinen.

Staran hoidossa oleva alue pieneni

Helsingin katu- ja viheralueiden kunnossapitovastuisiin tuli muutoksia lokakuun 2024 alusta, kun Staran aiemmin hoitamista alueista siirtyivät yksityisten urakoitsijoiden hoitoon Ylä-Malmi, Tapanilan pohjoisosa, Tapaninvainio, Pukinmäki, Torpparinmäki, Vuosaari ja Östersundom. Staran hoitoon palautui Etelä-Pakila eli Kehä I:n eteläpuoli Pakilasta. Vuoden 2024 lopulla Stara hoiti Helsingin katu- ja viheralueista 47 prosenttia ja loput alueista olivat yksityisten urakoitsijoiden hoidossa.

Lokakuussa voimaan tulleet muutokset viimeistelivät Helsingin katu- ja viheralueiden kunnossapidon aluemuutokset, joiden taustalla oli Helsingin kaupunginhallituksen 16.11.2020 tekemä päätös. Päätöksen mukaan Staran hoidossa on vuoden 2024 lopulla noin puolet Helsingin ylläpidettävästä katu- ja viheralueesta.

Tilaamisen ja tuottamisen periaatteet vuosille 2025–2028

Vuonna 2024 valmisteltiin kaupunkiympäristön toimialan (Kymp) ja Staran tilaamisen ja tuottamisen periaatteet vuosille 2025–2028. Periaatteiden mukaan Stara tehostaa toimintaansa niin, että asiakashinnat laskevat. Tavoitteena on parantaa tuottavuutta kolme prosenttia vuosittain 2025–2028.

Periaatteiden toteutusta ohjaa Kymp–Stara-yhteistyösopimuksen ohjausryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa periaatteiden ja yhdessä sovittujen tuottavuustavoitteiden toteutuminen. Ohjausryhmässä on edustus kaupunkiympäristön toimialalta ja Starasta.

Tilaamisen ja tuottamisen periaatteiden mukaan talonrakentamisessa Staralta tilattava kokonaismäärä pysyy nykyisellään, noin 50–60 miljoonassa eurossa vuodessa. Jatkossa Staralle keskitetään erityisesti sellaiset työt, joiden teettäminen Staralla tuo kaupungille lisäarvoa ja tilaaminen Staralta on kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisinta.

Infrarakentamisen kokonaisvolyymiksi sovittiin noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. Sopimuksen mukaan Stara keskittyy pieniin, kiireellisiin, vaikeasti kilpailutettaviin ja olosuhteiltaan epävarmoihin töihin. Lisäksi kaupunkiympäristön toimiala tilaa Staralta aikatauluriippumattomia joustotöitä, joiden avulla varmistetaan, että Staran resurssit ovat tehokkaassa käytössä.

Infran kunnossapidossa ja ympäristönhoidossa Staran vastuualue pysyy pinta-alaltaan lähellä nykyistä tasoa. Staran kunnossapidon sopimus yhtenäistetään yksityisten kilpailutettujen urakoitsijoiden sopimusten kanssa vuonna 2025.

Staran organisaatio (31.12.2024)

Staran organisaatiorakenne; toimitusjohtaja Timo Martiskaisen alla on kuusi osastoa; kaupunkitekniikan rakentaminen, johtajana Rainer Sirén; kaupunkitekniikan ylläpito, johtajana Ville Alatyppö, rakennustekniikka, johtajana Kari Haapaniemi; ympäristönhoito, johtajana Antti Rautiainen; logistiikka, johtajana Sami Aherva sekä hallinto, johtajana Ilpo Laitinen.

Takaisin Staran vuosi 2024 -etusivulle >

Kuva: Aki Rask