Helsinki voi parantaa puiden hyvinvointia oikealla kastelulla – Stara testaa jo toista kastelunseurantajärjestelmää

Kaupungissa kasvavien puiden hyvinvointia voidaan lisätä teknologisilla ratkaisuilla. Kun puita kastellaan sopivalla vesimäärällä ja oikeaan aikaan, ne voivat hyvin. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaa parhaillaan jo toista puiden kastelunseurantajärjestelmää.

Kastelunseurantajärjestelmän mittaussensorit keräävät tietoa, jonka avulla tarkkailtavia puita voidaan kastella parhaalla mahdollisella tavalla. Kuvassa Staran vihertyöntekijät täyttävät Pasilaan siirrettyjen lehmusten kastelukuutioita.

Stara asensi kesäkuussa TreeSense Pulse R -kastelunseurantajärjestelmän sensorit kymmeneen eri kohteeseen kaupungissa. Testaamamme puulajit ovat kirsikka, lehmus ja magnolia. Sensorit mittaavat puusolukosta vesitasetta ja siten kasvin vedentarvetta sekä lähettävät tiedot pilvipalveluun. Sensori on asennettu lähelle puun latvustoa, jotta latvuksen vedentarve saadaan selville. Samalla sensori on pienemmässä vaarassa ilkivallan suhteen.

Kaupunkirakenteessa katupuiden maaperä ei pidätä vettä samalla tavalla kuin rakentamattomassa ympäristössä. Mittaustulosten avulla puita voidaan kastella niin, että maaperän kosteus on niiden kasvulle mahdollisimman suotuisaa.

On kaikkien etu, että istutettava puu menestyy heti

Stara huoltaa Helsinkiin istuttamiaan puita erityisen tarkasti kaksi vuotta istuttamishetkestä. Jos puu ei lähde kasvamaan, se korvataan. Uuden puun istutuksesta käynnistyy uusi kahden vuoden takuujakso. Kun istutettavat puut menestyvät heti, se vähentää kuluja ja lisätöitä. Lisäksi hyvinvoivat puut tuovat Helsinkiin heti vehreyttä ja viihtyisyyttä.

– Tällä hetkellä Staran kasteluautot kastelevat istutettuja takuupuita kesäisin noin kerran viikossa. Mittaussensoreista saatavan tiedon avulla voimme tarvittaessa muuttaa kasteluautojen kastelureittejä ja kastelun määrää. Oikea-aikaisella kastelulla voimme todennäköisesti myös vähentää kasteluautojen tuottamia hiilidioksidipäästöjä, jos autoilla ajetut kilometrit vähenevät, tuotantopäällikkö Tuomo Karhula Staran kaupunkitekniikan ylläpidosta sanoo.

– Osa nyt mitattavista puista on viisimetrisiä lehmuksia, jotka on siirretty uuteen kasvupaikkaan. Kastelunseurantajärjestelmän avulla voimme verrata näiden puiden kasteluntarvetta samanikäisiin lehmuksiin, jotka ovat saaneet kasvaa ilman siirtoa.

Kastelunseurantakokeilut jatkuvat myös ensi vuonna

Stara aloitti kastelunseurantakokeilunsa Helsingissä kesällä 2023. Tuolloin Stara seurasi Oulunkylän Itsenäisyydenpuistossa viiden vastaistutetun lehmuksen kastelua kahden kuukauden ajan. Kokeilussa mittaussensoreilla mitattiin maaperän kosteutta. Ensikokeilu herätti kiinnostuksen entistä tarkempaan mittaukseen, johon Staran nyt testaama TreeSense-mittausjärjestelmä sopii. Stara on ensimmäinen suomalainen toimija, joka käyttää saksalaislähtöistä järjestelmää.

– Olemme kokeneet kastelunseurantajärjestelmien testaamisen hyödylliseksi. Aiomme jatkaa puiden kasteluntarpeen mittaamista myös kesällä 2025, Tuomo Karhula kertoo.

Puilla on tärkeä rooli kaupunkiympäristön viihtyisyydessä. Lisäksi ne tarjoavat helteillä varjoa ja suojaa. Puiden merkitys ihmisten hyvinvoinnille tunnustetaan nykyisin laajalti, mikä näkyy myös kaupunkien toimissa ympäri maailmaa.

Tuomo Karhula
Nyt testattavan kastelunseurantajärjestelmän testikausi kestää vuoden, joten mitattavien puiden hyvinvoinnista saadaan myös talvenaikaista tietoa, tuotantopäällikkö Tuomo Karhula Staran kaupunkitekniikan ylläpidosta kertoo.
Puunrunkoon asennettava mittaussensori
Mittaussensorit asennetaan puunrunkoon lähelle latvaa. Sensori lähettää keräämänsä tiedot pilveen, missä data analysoidaan. Nyt testattava järjestelmä kykenee valmistajansa mukaan ennustamaan puun kastelutarvetta jopa kahden viikon päähän. Kuva: TreeSense