BLOGI: Kesäkukkien kulisseissa paiskitaan töitä läpi vuoden
Tiesitkö, että Staran Kaupunginpuutarhalla kasvattamat kesäkukat eivät ole pelkkää kesätyötä, vaan puutarhan vuosi vaatii ennakointia ja työntekoa ympäri vuoden? Syksyllä taittelemme menneen kauden talvilevolle ja samaan aikaan valmistaudumme sekä jouluun että tulevaan vuoteen.
Kaupunkilaiset huomaavat kesän olevan taputeltu, kun Stara poistaa lumen aurauksen tieltä kukka-astioita, jotka järjestelemme ja inventoimme kastelutankkeineen Kaupunginpuutarhan varastokentällä syksyisin. Säännöllisesti hoidetut kesäkukkaistutukset pysyvät kaupungilla hyvinä syyskuun loppuun, jos kuun lopulla ei tule Helsingissä harvinaista pakkasyötä. Viimeistään lokakuussa puramme loputkin istutukset, ja verenpisarat ja muut lukuisat rungolliset ryhmäkasvit tuodaan puutarhalle talvehtimaan. Myös arvokkaita daalioiden ja kannojen juurakoita palautuu massoittain, ja puutarhalla puhdistamme ne talvehtimiskuntoon odottamaan seuraavaa kevättä. Runkokasvien ruukutus ja hoitoleikkaus jatkuu marraskuulle asti.
Kaikista keskeisimmillä paikoilla, kuten Esplanadin puistossa, kaunistamme katukuvaa syysistutuksin. Kaikkia kasveja emme kasvata itse alusta alkaen, vaan esimerkiksi syyskasvit saapuvat puutarhalle lokakuun alussa. Kanervien lisäksi istutuksissa on havuja sekä omaa tuotantoamme olevia muratteja ja hopealankoja, jotka kaikki jaamme valmiiksi noudettaviksi puistokohteittain. Myös Talvipuutarhan edessä aukeava Ruusutarha saa syysistutukset, ja samalle laitamme historiallisen muotopuutarhan talvilepoon.
Osa ensi kevään taimista saapui jo
Lokakuussa Staran hoitopiirit hakivat Kaupunginpuutarhalta kukkasipulit istutuksiinsa. Niiden hankinnat teimme muuten jo toukokuussa. Myös kultalakan ja lemmikkien pikkutaimet kevään kukkaryhmiin saapuivat jo, koska ne tarvitsevat pitkän viileän kasvatusjakson kukkiakseen ensi kevään istutuksissa. Marraskuussa istutamme ruukkusipuleita liukuhihnan ääressä, minkä jälkeen pinoamme ne laatikoissa kylmiöön odottamaan kevättä. Kevätistutusten suunnitelmat ovat siis jo nyt valmiina.
Teemme puutarhalla myös kokeiluistutuksia, jotka puretaan syksyisin. Käymme kauden kokemukset läpi yhdessä: listaamme plussat ja miinukset liittyen kasvien kasvatustapaan, aikatauluun, hoitoon ja koristearvoon sekä teemme kasvivalinnat seuraavalle vuodelle. Mielipiteitä ja työtapoja on monia, joten yhteisen sävelen löytäminen on olennaista hyvän työtuloksen saavuttamiseksi. Aikaa pohdiskeluun on kuitenkin rajatusti, sillä lokakuun puolivälissä on jo orvokin taimien hankinta-aika, ja ensimmäiset taimet saapuvat puutarhalle helmikuussa.
Palavereissa ennakoimme tulevaa vuotta pohtimalla parannuksia muun muassa vanhentuneisiin kastelujärjestelmiin ja tehostamalla historiallisen muotopuutarhan ruohonleikkuuta robotisoinnin kautta. Puistojen nukkuessa talviunta vihreyttä pääsee yhä ihailemaan kaikille avoimessa Talvipuutarhassa. Tulevan joulun joulukuusen tilasimme jo lokakuussa, ja kausikoristukset askartelemme aikanaan paikoilleen normaalien huoltotöiden ja asiakaspalvelun ohella.
Puutarhalla näkyvät niin digitalisaatio kuin maailmanpolitiikkakin
Joulun aikaan kasvihuoneella ja floristiateljeessa on vipinää, kun teemme satoja jouluasetelmia ja pakkaamme kasvi- ja kukkatoimituksia kaupungin lukuisiin toimipisteisiin. Korona-ajan helpottuminen näkyykin erityisesti floristimme työhuoneessa, jossa kukkasidonta- ja viherkasvitilauksien määrä on selvästi piristynyt. Kiireiset sesongin ja yllättävät tilanteet kuuluvat erottamattomasti puutarhan luonteeseen. Niistä selvitään ammattitaitoisen ja joustavan porukkamme yhteistyöllä.
Marraskuussa on päätettävä ja tilattava suurin osa tulevan kauden kesäkukkapaletista, vaikka suunnittelutyö keskittyykin talviaikaan. Maailmanpolitiikan tilanne näkyy jopa kasvivalikoimassa, ja esimerkiksi tiettyjen kukkien värivalikoima on supistunut.
Kasvisuunnitelmissa käytetään myös kaupunginpuutarhalla vaalittavia vanhoja julkisten istutusten ryhmäkasvikantoja. Emotaimia varten otetut pistokkaat juurtuvat loppukesään mennessä, ja talven ajan latvomme niitä ahkerasti, jotta keväällä niistä saadaan runsaasti uutta taimimateriaalia.
Kaupunginpuutarhan tarpeisiin jokin aika sitten uusittu tietokantaohjelma on käytössä kasvien viljelyssä ja suunnittelussa. Se helpottaa valtavan tietomäärän käsittelyä ja mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan vapaiden, ja jo suunnitelmiin käytettyjen taimien tilanteesta sekä toimii myös viljelyn aikaisena varastokirjanpitona.
Näillä eväin ponnistamme kohti uutta kasvukautta, jolloin kaupungilla kulkevat pääsevät jälleen nauttimaan työmme näkyvimmistä tuloksista.
Tuuli Markkanen
Kirjoittaja on Staran puutarhatyönjohtaja, jonka ammatillisena intohimona ovat kasvinravitsemus ja ekologiset ratkaisut kasvualustojen- ja ravinteiden kierrätyksessä. Tällä hetkellä hän työskentelee puolet työajastaan myös koordinaattorina Helsingin biohiilihankkeessa.
Alun perin puutarhatuotannon hortonomiksi opiskelleen Tuulin vapaa-aika kuluu siirtolapuutarhalla ja agroekologian gradua kirjoittaessa.
Kirsti Oksanen
Kirjoittaja on Staran vihersuunnittelija ja kesäkukkasuunnittelija,
jonka vapaa-aika kuluu sekin oman pihan, kesäkukkien sekä niiden valokuvauksen parissa.
Koulutukseltaan Kirsti on maisemasuunnittelun hortonomi.
Pääkuva: Veikko Somerpuro
Kirjoittajien kuvat: Tuuli Markkanen