BLOGI: Stara välittää ja huolehtii kesätyöntekijöistään

Kesärekrytoinnit sulkeutuvat, ja on taas aika valita nuoria Staralle kausitöihin erinäisiin työtehtäviin. Tänäkin vuonna sadat nuoret valtaavat Helsingin kadut Staran vaatteissa ja pitävät Stadista huolta.

Staran työntekijä hoitaa kesäkukkaistutuksia Talvipuutarhalla.

Uutisissa ja mediassa ylipäätään puhutaan paljon nuorten jaksamisesta ja heidän kokemastaan stressistä. Työterveyslaitos on tehnyt tutkimuksia, joissa on haastateltu muun muassa nuoria työntekijöitä, pidemmän aikaa työelämässä olleita ja työterveyslääkäreitä. Tutkimuksissa on havaittu, että eri sukupolvien työntekijät saattavat kokea samanlaisetkin työolot eri tavalla kuormittaviksi.

Nuori ei itse ehkä osaa sanoittaa tai edes huomata oman stressitilansa nousemista. Meillä vanhemmilla työnopastajilla ja esihenkilöillä onkin vastuu huolehtia nuorten jaksamisesta heidän mahdollisesti ensimmäisessä työpaikassaan. Nuori saattaa kokea stressiä asukkaiden kyselyistä tai työkaverin äkkijyrkästä kommentista, mutta hänen voi olla vaikea kertoa asiasta. Siksi on tärkeää miettiä, kuinka ohjeistamme ja lähestymme nuoria ja kuinka voimme olla aikuisia, joiden luokse on helppo tulla kertomaan päivän tapahtumista.

Me Starassa pyrimme puuttumaan ajoissa työpäivän aikana tapahtuviin tilanteisiin sekä olemaan avoimen keskustelukulttuurin edelläkävijöitä. Aina emme toki huomaa, onko päivän aikana sattunut jotain. Uskomme kuitenkin, että vaikkapa esihenkilön nopea soitto tai työmaalla käynti saattaa saada nuoret kertomaan päivän haastavista tilanteista.

Staran henkilöstöön on myös koulutettu hetipurkajia. He ovat työntekijöitämme, jotka voivat tarjota henkistä ensiapua uhka- ja väkivaltatilanteen tai muun hankalan tilanteen jälkeen. Keskustelun keinoin voimme auttaa hankalan tilanteen kokenutta henkilöä käsittelemään tapahtunutta.

Staran hetipurkajiksi koulutetut työntekijät ovat lupautuneet käymään myös nuorten työntekijöidemme luona, mikäli stressaava tilanne yllättää. Hetipurkua voidaan tehdä myös ryhmälle: joskus ryhmässä saa voimaa uskaltaa ottaa asioita helpommin puheeksi.

Pidetään huolta Stadista – ja meidän nuoristamme!

Jasmin Bertell

Jasmin Bertell

Kirjoittaja on lifelong learning -moton suuri kannattaja ja itsekin ikuinen opiskelija työn ohessa. Hän on tullut Staraan vuonna 1996 suorittamaan ammattitutkintoa puusepän oppisopimusoppilaana ja toimii nyt aikuiskoulutus- ja oppisopimuskoordinaattorina rakennustekniikan teknisessä tuessa.

Pääkuva: Maria Sutenius
Kirjoittajan kuva: Veikko Somerpuro