BLOGI: Työkokeilu – eli miten kuorma-autokuskista leivotaan viestijää

On toukokuun alku ja kevät tekee tuloaan. Herätysääni herättää minut klo 6.30, tuntia myöhemmin kuin normaalisti. Sain nukuttua yllättävän hyvin, vaikka eilen illalla vielä hiukan jännitti.

Tietokone ja näyttö
Kuva: Jouko Nevala

Nyt on kuitenkin aika valmistautua ensimmäiseen työkokeilu päivään Staran viestinnässä. Saavun ennen puolta yhdeksää paikalle Ilmalaan, jossa sijaitsee Staran pääkonttori.

Miten minä, kuorma-auton kuljettaja olen päätynyt tähän tilanteeseen? Ihmettelen sitä hetken ja menen sitten tapaamaan tulevan esihenkilöni viestintäpäällikkö Päivi Seikkulan Staran viestinnästä. Vuorossa olisi aluksi työpaikkaan tutustuminen ja itsensä esitteleminen paikalla oleviin henkilöihin. Ensimmäisen työpäivän päätteeksi on esittelyt ja työssä tarvittava välineistö käyty suurin piirtein läpi. Palaan myöhemmin kotiin hyvällä fiiliksellä ensimmäisestä työpäivästä.

Töitä etänä ja hybridinä

Kun olin ollut muutaman viikon viestinnässä tehden verkkoviestintään liittyviä töitä paikan päällä Ilmalassa tai jossain Staran tukikohdassa muiden ollessa välillä etätöissä, sain sitten itsekin mahdollisuuden tehdä etätöitä kotona. Etätyöskentely on minulle ihan uutta, koska olen tähän asti tehnyt läsnäoloa vaativia käytännön töitä. Etäpäivät vielä tuossa työkokeilun vaiheessa tuntuivat aika eristäytyneiltä työyhteisöstä, vaikka tiedossa olisikin päivän tehtävät. Työkokeilun osuminen kesälomakaudelle vaikutti omalta osaltaan myös etätyöskentelypäiviin sekä työssäoppimiseen paikan päällä.

Lähityöskentelypäivät painottuvat lähinnä keskiviikkoon ja torstaihin, jolloin myös kerron seuraavan viikon työt ja tapahtumat viikkopalaverissa. Kenttätyössä saan tehtävät aamuisin yleensä joko ennalta sovittujen keikkojen tai sitten tilanteiden mukaan.

Itse olen tottunut enemmänkin liikkuvaan työhön kuin toimistotyöhön, mutta tämä hybridimuoto vaikuttaa varsin tehokkaalta työskentelyn ja liikkuvuuden kannalta. Erityisen mieleenpainuvia ovat olleet työpäivät kentällä, kun olen ollut kuvaamassa videoita tai kuvia Staran somekanaviin. Silloin olen päässyt katsomaan Staran eri osastojen työskentelyä toisesta näkökulmasta.

Viestinnästä tulevaisuuden ammatti?

Työni liittyvät edelleen paljon verkkoviestintään. Olen esimerkiksi siirtänyt vanhoja blogikirjoituksia uudelle nettisivualustalle, sekä ohjeita Staran uusille pohjille sekä perehtynyt intran ylläpitoon.

Nyt on lokakuun alku. Työkokeiluni on jatkunut nyt yli neljä kuukautta ja jatkuu vielä marraskuun loppuun. Työskentely on jo helpompaa kuin alussa, vaikka haasteita toki löytyy melkein päivittäin. Myös tämän blogin kirjoittaminen on minulle uusi kokemus. Tässä on ollut hyvä kartoittaa osaamistani viestinnän parissa. Työkokeilun jälkeen minulla on kuitenkin tarkoitus palata vielä työhöni Staran kuorma-auton kuljettajana, ja tulevaisuus sitten näyttää mitä jatkossa tapahtuu.

Työkokeilu on yksi ammatillisen kuntoutuksen muoto. Työkokeilu sopii esimerkiksi tilanteeseen, jossa työntekijällä on tarve siirtyä terveyden kannalta sopivampiin tehtäviin. Silloin tavoitteena on selvittää, miten uusi ala tai ammatti sopii itselle.
Jouko Nevala
Kuva: Jouko Nevala

Jouko Nevala

Kirjoittaja on Staran kuorma-autokuski, joka parhaillaan testaa viestijän taitojaan Staran viestintäyksikössä.