BLOGI: Pieni suurkaupunki halusi olla maailman toimivin kaupunki myös talvella

Koska blogi antaa mahdollisuuden kirjoittaa vapaamminkin, niin tässä teille hyvät lukijat, pieni suuri tarina. Olipa kerran pieni suurkaupunki, joka sijaitsi kauniin sinisen meren rannalla, pohjoisessa maassa. Niin pohjoisessa, että se oli yksi pohjoisimmista pienistä suurkaupungeista. Niin pohjoisessa, että vielä 2020-luvullakin oli odotettavissa lumitalvia tulevaksi.

Ihmisiä istuu talvisella terassilla meren ääressä.


Tuo kaupunki halusi olla maailman toimivin kaupunki, jota se monessa asiassa jo olikin. Kuitenkin se halusi yhä toimivammaksi.

Kaupungin asukkaat toivoivat, että kaupunki parantaisi talvista toimintaansa. He toivoivat, että voisivat talvellakin elää ja liikkua turvallisesti, eikä kaduilla olisi lumikasoja näköesteenä. He myös toivoivat, ettei mereen kaadettaisi lunta, koska lumen seassa mereen joutui roskia.

Tuolla pienellä suurkaupungilla oli lisäksi yksi valtavan suuri toive. Se halusi kaiken toimivan myös talvella niin, että kaikki ilmaan päässyt lika saataisiin kerättyä pois. Asukkaat alkoivat kutsua tätä unelmaa nimellä ”hiilineutraalius”.

Unelmiensa saavuttamiseksi tuo pieni suurkaupunki halusi aivan kaikkien tekevän pieniä tai suuria tekoja –  niin asukkaiden, kaupungin työntekijöiden kuin yritysten ja yhdistystenkin. Kului vuosi, kului toinen, kunnes unelmat näyttivät käyvän toteen monien pienten ja suurten, tavanomaisten ja taianomaisten tekojen ansiosta.

Taianomainen talvihaasteiden ideakilpailu 

Eräänä talvena unelmien toteutumista edistivät niin sanotut lumiasioiden haltijat, joiden yksi taianomainen teko oli kaikille avoimen ideakilpailun julistaminen. Haltijat kuuluttivat, että kaikki halukkaat olivat tervetulleita mukaan ideoimaan ratkaisuja talvisiin ongelmiin. 

Kymmeniä yrityksiä ympäri valtakuntaa kuuli kilpailusta ja halusi osallistua siihen. Kilpailun voittajalle oli luvassa sopimus kehittämisyhteistyöstä pienen suurkaupungin kanssa. Asukkaat kutsuivat sopimusta hienolla nimellä ”innovaatiokumppanuus”. 

Kun kilpailun aika koitti, oli se kuin turnajaiset. Kaupungin työntekijät avustivat kiiltävissä, suorastaan heijastavissa haarniskoissaan kilpailijoita sääntöjen mukaisesti oikeaan suuntaan. Kilpailu oli niin kova ja korkeatasoinen, että pienen suurkaupungin iloksi kilpailun voitti yhden sijaan neljä kilpailijaa. Näistä kaikista tuli kaupungin innovaatiokumppaneita.

Tuo pieni suurkaupunki ryhtyi kilpailun jälkeen yhdessä lumiasioiden haltijoiden ja innovaatiokumppanien kanssa ratkomaan asukkaiden ja kaupungin mieltä painaneita talvisia ongelmia. He tiesivät, että matka tulisi olemaan luminen ja sohjoinen, kuitenkin yhteistyöllä he tiesivät etenevänsä kohti unelmia.

Näitä neljää erityisen lupaavaa innovaatiota kokeillaan pienessä suurkaupungissa käytännössä useana talvena. Ensimmäinen jarruttaa roskien kulkeutumisen merelle, toinen vähentää tarvetta kuljetella lunta kaupungissa ja kolmas nopeuttaa lumen sulamista. Neljäs ratkaisu on työkalu tiedon hallintaan – se kertoo miten kolme muuta innovaatiota toimivat ja auttaa pientä suurkaupunkia ja sen asukkaita ymmärtämään paremmin, mitä heidän kannattaa tehdä jatkossa.

Jo nyt tämä tarina osana pienen suurkaupungin isompaa tarinaa on opettanut, että vaikeiden asioiden ratkaiseminen on aina helpompaa yhdessä tehden. Mutta kuinka tämän tarinan ratkaisujen lopulta käy, se selviää toisessa tarinassa. 

Sen pituinen se.

This is a Snow Problem -innovaatiokilpailu

Stara ja kaupunkiympäristön toimiala järjesti lumenkäsittelyyn liittyvän This is a Snow Problem -kilpailun talvella 2018-2019. Tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja, joilla voidaan selättää lumen käsittelyyn liittyviä haasteita. Kumppaniyrityksiksi valikoituivat Sensmet Oy, Beamtech Oy & Ullanlinnan Traselex Oy, W-Rix Oy ja Lumipower Oy, joiden kanssa ratkaisuja nyt kehitetään kohti yhä sujuvampaa ja vastuullisempaa talvihoitoa. Kilpailussa hyödynnettiin julkista hankintamenetelmää, innovaatiokumppanuutta.

Tero Koppinen 

Kirjoittaja on ratkaisukeskeinen optimisti, joka tarkastelee infra-alan haasteita mahdollisimman monesta näkökulmasta. Hän haluaa pysäyttää ilmastonmuutoksen juuri sinun kanssasi. Hän toimii Starassa tuotantopäällikkönä