BLOGI: Tee uudenvuodenlupaus: älä hermoile liikenteessä

Rautatieläisenkatu, Pasila. Liikennevalot vaihtuvat vihreäksi, mutta edelläni olevat autot eivät liiku. Taksikuski jonon keulilla on muissa maailmoissa. Hänen takanaan olevan rakennusliikkeen pakun kuljettaja on sen sijaan ehkä liiankin hereillä ja tuskastuu välittömästi, kun matka ei taitu. Tööttäily herättää uneliaan taksinkuljettajan. Mutta hän herää ilmeisesti väärällä jalalla.

Kuva: Kari Suomalainen

Alkaa erikoinen näytelmä. Taksi ja pakettiauto kiihdyttelevät ja jarruttelevat Ratapihantien vierekkäisillä kaistoilla ja kiilailevat toisiaan, välillä myös estäen muun liikenteen etenemisen. Pelti ei sentään rytise. Kikkailu jatkuu Hakamäentiellä aina Tampereenväylän risteykseen asti, missä punaisissa valoissa pakun kuljettaja nousee autosta kuin pisteeksi iin päälle raivoamaan taksikuskille.

Miten sinä reagoit, kun joku tööttää sinulle – aiheesta tai aiheetta?

*****

Stara on näkyvä toimija, kaupungin luotettu talkkari, ja ajoneuvomme tunnistetaan kaikkialla. Olemme jatkuvan tarkkailun alla. Pyrimme siihen, että olisimme muille esimerkki liikenteessä. Liikenneturvallisuus on yksi hyvän palvelun merkki.

Hyödynnämme kaupungin palautejärjestelmästä saamaamme palautetta toimintamme kehittämiseksi ja seuraamme tarkasti palautteen sisältöä. Tuoreimpien lukujen valossa olemme edistyneet, sillä liikennekäyttäytymiseen liittyvien moitteiden määrä laski selvästi edelliseen vuoteen verrattuna. Nyt niitä oli 38, mikä sekin on toki liikaa.

Me myös keräämme kyselytutkimuksilla kaupunkilaisten näkemyksiä liikennekäyttäytymisestämme. Valtaosa kaupunkilaisista antoi vuonna 2022* Staralle puhtaat paperit, mutta pieni osa arvioi staralaiset välinpitämättömiksi liikenteessä. Vielä on siis parannettavaa.

*****

Mannerheimintie, Töölö. Odottelen punaisissa tällä kertaa kiinteistöhuollon auton perässä. Huomioni kiinnittyy takaoven tarraan: Ajanhan turvallisesti? Palaute tervetullutta. Ja puhelinnumero.

Mietin, että tuossapa oivaltava kampanja! Muita tielläliikkujia muistutetaan kekseliäällä tavalla liikenneturvallisuudesta ja samalla haastetaan oma henkilöstö toimimaan esimerkkinä liikenteessä.

Vuosi vaihtui jo, mutta vielä ei ole myöhäistä tehdä uudenvuodenlupausta: älä hermoile liikenteessä. Vaikka jollain toisella on huono päivä, älä anna sen tarttua sinuun. Älä tööttäile, mikäli huomion herättäminen ei ole aivan välttämätöntä. Muiden liikkujien kouluttaminen on turhaa, keskity siihen, että itse liikut fiksusti.

Ja vielä yksi asia: älä koskaan näytä keskaria, peukkua sen sijaan voit näyttää.

Pidetään Stadissa liikkuminen turvallisena.

Kuva: Janne Saavalainen


Janne Saavalainen


Kirjoittaja on Staran viestintäasiantuntija, joka liikkuu Stadissa poluilla, kaduilla ja pyöräteillä, kävellen, bussilla, autolla ja fillarilla.
*Stara – Tunnettuus ja mielikuvat 2022. Taloustutkimus Oy. Tutkimusten tavoitteena on selvittää Staran tunnettuutta ja mielikuvia sekä niiden kehittymistä helsinkiläisten keskuudessa.

Pääkuva: Kari Suomalainen
Kirjoittajan kuva: Janne Saavalainen