Helsingin ensilumikisa ratkesi 20.11., kun Staran aura-autot lähtivät töihin

Staran perinteinen ensilumikisa ratkesi sunnuntaina 20.11., kun lumitöitä tehtiin Helsingissä auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Lumisade alkoi jo lauantaina, mutta aura-autoja tarvittiin vasta, kun lunta kertyi maahan viitisen senttimetriä.

Staran aurausauto töissä Töölössä talvella 2014.
Kuva: Veikko Somerpuro

Kisa keräsi tällä kertaa yli 1500 arvausta ensilumen tulosta. Voittaja arvottiin 121 oikein veikanneen vastaajan joukosta. Arvonnassa onni suosi Daniel Inkistä Jätkäsaaresta. Hän saa palkinnoksi suksipaketin. Voittajaan ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö muistuttaa, että alkutalvesta lämpötilat tyypillisesti heittelehtivät nollan molemmin puolin, ja varsinkin aamuisin väylät saattavat olla yllättäen liukkaita, vaikka liukkaudentorjuntaa olisikin tehty.

– Kaikkien kannattaa nyt vaihtaa liikkumisessa talvivaihteelle eli muistaa pitävät kengät ja talvirenkaat sekä varata enemmän aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Sekä polviin että ajotapoihin tarvitaan nyt joustavuutta.

Lumityöt ovat Staran vastuulla noin 65 prosentissa Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– Staralle on tärkeää huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkumisen muodoille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.

Ensilumikisan sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun vähintään kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin.

Palautetta talvihoidosta voi antaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun (puh. 09 310 22 111) tai sähköisesti kaupungin palautejärjestelmässä. Palaute ohjautuu myös Staralle.

Kuva: Veikko Somerpuro