Helsingin kesäkukat tarjoavat tänä vuonna herkullisen kattauksen pölyttäjille

Helsinki istuttaa tänäkin vuonna kymmeniä tuhansia kesäkukkia kaupungin puistoihin, aukioille ja kadunvarsille. Istutuksissa näkyvät uusimmat trendit: nyt panostetaan niittymäisiin ja hyönteisystävällisiin lajeihin, joita nähdään erityisesti Makasiini- ja Kaivopuistoissa.

Niittymäinen kukkaryhmä Kaivopuistossa kesällä 2021.
Kuva: Kirsti Oksanen

– Niittymäisissä kukkaryhmissä hyönteisiä vetävät puoleensa etenkin daaliat ja tsinniat, joissa näkyy keltainen keskus. Muita hyönteisten suosikkeja ovat jättiverbenat, iso-olkikukat ja iisot, Helsingin kesäkukkaistutusten kasvivalinnat tekevä vihersuunnittelija Kirsti Oksanen Starasta sanoo.

Oksanen aloittaa kukkaryhmien suunnittelun jo edellisen vuoden lokakuussa. Kesän aikana hän seuraa eri lajikkeiden menestymistä, tekee havaintoja tulevia kesiä varten, ja myös kuvaa kaikki kukkaryhmät.

– Kasvisuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että istutukset ovat koko kesän kukassa, mutta istutuksen ilme saa mielellään muuttua kesän aikana. Helsinki myös kokeilee erilaisia viljelymenetelmiä, jotta kaupungin julkisiin istutuksiin saadaan juuri sopivanlaisia taimia.

Tänä kesänä uusina lajikkeina Helsingissä kukkivat keltaiset petuniat ja tummalehtiset Mystic-daaliat. Isoja kukka-astiaistutuksia tulee kaupungille edellisvuotta hieman enemmän. Kaupunki myös vaalii tiettyjä historiallisia lajikkeita: Helsingin erikoisuuksia edustavat esimerkiksi 80 vuotta vanhat runkoverenpisarat sekä tarhakanna President.

Kesäkukat ilmentävät aikaansa

Kesäkukat ovat Helsingissä aina ilmentäneet aikansa puutarhataidetta. 1800-luvun lopulla jäljiteltiin luonnonpuutarhaa. Siitä on siirrytty geometristen jyrkkien linjojen ja yksilajisten massaistutusten kautta 2000-luvulle, jota leimaa monilajisuus. Sadan vuoden takaista tyylisuuntaa kuitenkin kunnioitetaan edelleen Talvipuutarhan sekä Herttoniemen ja Annalan kartanoiden tapettikukkaryhmissä.

Kesäkukat on kasvatettu yli sadan vuoden ajan Helsingin Kaupunginpuutarhalla, ja ne istutetaan kaupungin puistoihin ja aukioille juhannukseen mennessä. Kukkaloisto on parhaimmillaan heinä–elokuun vaihteessa.

Helsingin kausikasvisuunnittelua ohjaa Helsingin kaupungin Kausikasvit Helsingissä -linjaus, jossa määritellään, millaisissa paikoissa kausikasveja käytetään. Kaupunkiympäristön toimiala linjaa vuosittain kohteet ja istutusten määrän. Kesäkukkaistutuksia on tasaisesti ympäri kaupunkia, siellä missä ihmisiä liikkuu runsaasti. Tänä vuonna Staran istuttamia kesäkukkaryhmiä on Helsingissä 55 kohteessa. Lisäksi kukkia on puistoissa ja katualueilla yhteensä 720 suuressa ruukussa.

Kuva: Kirsti Oksanen