Perehdytys tuo turvaa työhön

Projektipäällikkö Risto Ahonen kaupunkitekniikan rakentamisen osastolta on perehdyttänyt kesätyöntekijöitä jo vuosia. Työaika, tauot ja matkapuhelimen käyttö sekä kulloinenkin työmaa, sosiaalitilat, jätelajittelu ja varasto tulevat tutuiksi. Työvaatteet sovitellaan päälle ja taskuun sujautetaan valokuvallinen henkilökortti. 

Kuva: Roope Permanto / Otavamedia

Työkoneiden käyttöön opastetaan. Turvallisuutta korostetaan, sillä kentällä liikkuu muun muassa pyöräkuormaaja ja kuorma-autoja.

– Ensimmäisenä työpäivänä solmitaan työsopimus, käydään läpi perehdyttämismoniste ja millainen Stara on työnantajana, toteaa Ahonen. 

Ahoselle tuli tänä vuonna kuusi kesätyöntekijää. Sekä 15–17-vuotiaille että 18–20-vuotiaille on omat tiiminvetäjänsä. Ajokortillisia Ahonen opastaa turvalliseen liikennekulttuuriin. Hänellä on kesätyöntekijöistä pelkkää hyvää sanottavaa. 

– Nuoret ovat fiksuja, neuvokkaita, tunnollisia ja tehokkaita, Ahonen kehuu.

Rentoa ja mukavaa meininkiä

Starassa myös kesätyöntekijät perehdytetään huolella työtehtäviin, turvallisiin työtapoihin ja työvälineisiin. Työpaikkakulttuuri ja käytännöt tulevat heti tutuiksi.

Perehdytys on ollut ilmeisen onnistunutta ja työtehtävät mieluisia, sillä Sylvia Merivirta tuli jo kolmatta kesää töihin kaupunkitekniikan rakentamisen osastolle, multavarastolle Laamannintielle.

– Ensimmäisenä kesänä olin vasta 16-vuotias. Vanhempani vinkkasivat, että kesätöitä voisi hakea kaupungin rekrytointipalvelun kautta. Olin onnekas!

– Töissä on ollut ystävällistä porukkaa, ja aina on ollut helppo kysyä neuvoa. Ilmapiiri on rento ja mukava. 

Merivirran työmaa on laaja asfalttikenttä Laamannintiellä, jossa on multa- ja kivituhkakasoja sekä luonnonkivilavoja. Työtehtävänä on muun muassa huolehtia kentän siisteydestä. Merivirta kiittelee, että työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Esimerkiksi kesän kuumuudessa huolehditaan nestetasapainosta ja tauoista.

– Jääkaappiin ilmestyy vichypulloja, ja meitä kehotetaan ottamaan tiuhemmin juomataukoja sekä hakeutumaan varjoon, Merivirta kertoo.

– Mitään työtä, jota ei osaa, ei saa tehdä eikä yksin työskennellä. Jaan eväsrasiat, juomapullot ja aurinkorasvat sekä kehotan pitämään mikrotaukoja. Niin kiire ei ole, ettei voisi vetäytyä välillä pois paahteesta. Tauottamalla töitä sopivasti jaksaa paremmin, kertoo Ahonen.

Teksti: Tarja Västilä
Kuva: Roope Permanto / Otavamedia