Staran ensilumikisassa arvuutellaan tällä kertaa, milloin lumi sataa urbaaniin Helsinkiin

Ensilumikisa on nyt varsinainen citylumikisa. Nyt arvuutellaan päivää, jolloin Staran aura-autoja tarvitaan kantakaupungin ja sen ympäristön lumitöihin. Tänä talvena kisassa seurataan aurattavan lumen ilmestymistä alueelle, johon Staran katuhoidon työt keskittyvät vuoden 2024 loppuun mennessä. Tällöin Stara toimii pääosin Kehä ykkösen eteläpuolella, aiempaa kolmanneksen pienemmällä alueella.

Stara auraa katua Kalliossa.
Milloin Staran aura-autot ilmestyvät katukuvaan tänä talvena? Kuva: Aki Rask

Talvi 2022–2023 oli vähäluminen, vaikka Helsingissäkin riitti hyviä hiihtokelejä. Lumikuormia kertyi 30 000, kun edellisenä talvena niitä tuli 120 000, ja huipputalvina lunta on kärrätty jopa yli 300 000 kuormaa.

– Tiivistyvä kaupunki aiheuttaa uusia haasteita talvikunnossapitoon. Esimerkiksi hyvin ahtaisiin paikkoihin tarvitaan aiempaa pienempää kalustoa, yksikönjohtaja Ville Alatyppö Starasta sanoo.

Ensilumikisan voittajalle suksipaketti – tai vesisukset

Voimme vain arvuutella, millä kaikin tavoin ilmastonmuutos vaikuttaa Helsingin lumitalviin – saatamme peittyä lumeen tai tarvomme talvet kumisaappaissa. Sinnikkäästi haluamme Staran perinteisessä kisassa arvuutella päivää, jolloin aurausta vaativa ensilumi sataa Helsinkiin. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.

Kisan uusien sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kaikki Staran hoitopiirit Kehä ykkösen eteläpuolella ryhtyvät lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Viime talvena kisa ratkesi jo marraskuussa, joinakin talvina kovasti odotettu lumi on tullut vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Osallistu kisaan osoitteessa https://stara.hel.fi/ensilumi

Ensilumikisan vastausaika päättyy tänä vuonna 12. marraskuuta. Jos kuitenkin ensilumi sataisi jo ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään lumisadetta edeltävänä päivänä saapuneet vastaukset. Jos vastaaja jättää arvauksia useamman kuin yhden, vain ensimmäinen arvaus otetaan huomioon.

Liukasta jo ennen ensilunta

Mikäli lunta ei sada ollenkaan, Staran talvikunnossapito keskittyy liukkaudentorjuntaan. Alatyppö kehottaa varovaisuuteen liikenteessä jo ennen lumia, sillä tienpinnat ovat liukkaita heti yöpakkasten alettua. Myös kaduille putoavat lehdet voivat lisätä liukkautta.

– Pidämme kadut turvallisina ja ajokunnossa liukkaudentorjunnalla eli hiekoittamalla ja välillä suolaamalla.

Stara on hoitanut Helsingin kaduista 62 prosenttia 1.10.2023 alkaen. Vuoden kuluttua alue pienenee edelleen niin, että Stara hoitaa hieman alle puolet Helsingistä ja yksityiset urakoitsijat toisen puolen. Haastavimmat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat jatkossakin Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.