Vastuullisuus
Stara luo paitsi viihtyisämpää Helsinkiä, myös reilumpaa maailmaa. Kaupungin tavoitteet, arvot ja eettiset periaatteet ohjaavat arjen työtämme.
Sosiaalinen ja taloudellinen vastuu
Toimimme liiketaloudellisin periaattein ja huomioimme kaupungin kokonaisedun. Olemme merkittävä työllistäjä myös laajan alihankintaverkostomme kautta. Toimintamme on läpinäkyvää omistajillemme, helsinkiläisille. Kannattava, kestävästi hoidettu tuotanto mahdollistaa sekä palvelujen kehittämisen että yhteiskuntavastuun. Käytämme hankinnoissa ympäristökriteerejä sekä sosiaalisen vastuun ja eettisen tuotannon kriteerejä.
Rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus ohjaavat toimintaamme. Pidämme huolta henkilöstöstämme ja tarjoamme vapautuville vangeille työtoimintaa sekä työllistämme satoja kesä- ja kausityöntekijöitä. Rakennamme hyvää elinympäristöä vuoropuhelussa sidosryhmiemme kanssa.
Avoimuus
Stara pyrkii osaltaan siihen, että päätöksenteko on avointa ja kaupunkilaisilla on pääsy tiedon äärelle. Staran päätösasiakirjat julkaistaan verkossa, asiakirjat arkistoidaan, ja kaupunkilaisten palautetta kuunnellaan tarkasti.
Ympäristövastuu ja rakentamisen laatu
Staralla on Ekokompassi-sertifikaatti osoituksena siitä, että ympäristöjärjestelmän prosessit ovat kunnossa ja olemme sitoutuneet ympäristöasioiden jatkuvaan kehittämiseen. Teemme esimerkiksi päivittäin töitä Helsingin luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja olemme aktiivinen toimija Itämeren suojeluun sitoutuneessa Itämeri-haasteessa.
Staralle on myönnetty myös Rakentamisen Laatu RALA ry:n RALA-sertifikaatti. Sertifiointi on rakennusalan toimintajärjestelmän arviointi- ja hyväksyntämenettely, jolla organisaation toimintajärjestelmä saa julkisen vahvistuksen. Sertifikaatti on osoitus toiminnan tasosta ja laadukkuudesta.
Vastuullisuusperiaatteemme
Staralla on käytössään Ekokompassi-sertifikaatti. Pidämme huolen siitä, että ympäristöjärjestelmän prosessit ovat osaltamme kunnossa, ja olemme sitoutuneet ympäristöasioiden jatkuvaan kehittämiseen. Ekokompassi auditointiin Starassa ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja kausi 9/2023─9/2026 on Staran neljäs kausi ympäristöjärjestelmässä.
Ekokompassin periaatteita noudattamalla Stara säästää muun muassa jäte-, materiaali, vesi- ja energiakustannuksissa. Erityisesti kiinteistöjen energiankulutus on laskenut huomattavasti viime vuosina.
Vuosittain monet staralaiset osallistuvat kaupungin järjestämään ekotukihenkilökoulutukseen. Ekotukihenkilöiden tiimit edistävät jätteiden lajittelua ja materiaalien kierrätystä, antavat vinkkejä energian säästöön ja jakavat tietoa esimerkiksi ympäristöjärjestelmästä.
Monen staralaisen perustyö, kuten viheralueiden rakentaminen ja hoito sekä rantavesien siivous, vaikuttaa myönteisesti ympäristöön.
Sosiaalinen vastuu on noussut yhä vahvemmin julkiseen keskusteluun. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten esimerkiksi elintarvikkeet tai vaatteet on tuotettu, mutta myös miten ja millaisin arvoin kaupunkia rakennetaan.
Helsingin kaupunki ja Stara painottavat kaikessa toiminnassaan rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaista kohtelua sekä avoimuutta. Hyvä maine on kaupungille tärkeä toimintaa ohjaava periaate. Globaalin vastuun strategiassa (PDF) huomioidaan hankintojen ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset.
Stara on käyttänyt hankinnoissa sosiaalisen vastuun kriteerejä vuodesta 2013 alkaen, ja on edelläkävijä etenkin kivihankinnoissa. Kilpailutukset voittaneet urakoitsijat sitoutuvat työoloja ja työehtoja koskeviin kansainvälisiin sopimuksiin.
Päivittäisessä työssä Stara panostaa henkilöstön hyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen. Helsingin kaupungin ja Staran keskeisiin periaatteisiin kuuluu pitää huolta henkilöstöstä silloinkin, kun työkyky heikkenee.
Stara työllistää vuosittain satoja kesä- ja kausityöntekijöitä ja myös ammatillisen erityisopetuksen opiskelijoita. Stara tarjoaa kuntouttavia työtehtäviä ja työtoimintaa sekä pitkäaikaistyöttömille että vapautuville vangeille ja työkorvausta suorittaville alaikäisille.
Toimintamme lähtökohtia ovat Helsingin kaupungin strategiaohjelma, talousarvio sitovine tavoitteineen sekä kaupunkiyhteiset arvot ja eettiset periaatteet.
Taloudellinen vastuu tarkoittaa etenkin resurssien tarkoituksenmukaista ja tehokasta käyttämistä. Tekemällä työt kerralla oikein ja loppuun asti, säästämme kaupunkilaisten rahoja.
Harmaan talouden torjunta koskee erityisesti rakennustyömaita ja ulottuu aliurakoitsijoiden valintavaiheesta aina laskutukseen asti. Urakoitsijoiden ja puitesopimustoimittajien on osoitettava tuorein dokumentein, että ne täyttävät työnantajina lakisääteiset velvoitteensa.
Pyrimme toimimaan esimerkkinä ja valvomaan, että koko tuotantoketju aliurakointia myöten noudattaa sääntöjä.
Helsingin kaupungin liikelaitoksena Stara pyrkii osaltaan siihen, että päätöksenteko on avointa ja kaupunkilaisilla on pääsy tiedon äärelle. Staran viranhaltijoiden ja johtokunnan päätösasiakirjat julkaistaan verkossa.
Toiminnasta syntyvät asiakirjat arkistoidaan niin, että asioihin voidaan palata vuosienkin kuluttua. Asiakirjat arkistoidaan suunnitelmallisesti sekä tietoturva että -suoja huomioiden. Arkistointia ohjaavat lait ja määräykset, kuten laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta. Lähtökohtaisesti Staran toiminnan yhteydessä muodostuvat asiakirjat ovat julkisia.
Kaupungin yhteinen palautejärjestelmä on käytössä myös Starassa. Sen kautta palaute ohjautuu sujuvasti oikealle taholle, tilastoituu ja vastaamista seurataan. Näin palaute kertyy yhteen ja sitä voidaan myös hyödyntää päätöksenteon tukena. Stara kuuntelee tarkoin kaupunkilaisilta saamaansa palautetta ja suunnittelee sekä kehittää toimintaansa sen pohjalta.