Koneista kiinnostunut

Juha Mieskolainen tuntee olevansa koneiden parissa kuin kotonaan.

Juha Mieskolainen, taustalla konepaja.
Kuva: Sami Heiskanen / Otavamedia
 1. Mitä kaikkea työtehtäviisi kuuluu?

  Työskentelen konepajan metallitekniikassa Toukolassa. Opiskelen hitsaajaksi oppisopimuksella, ja työpäivät koostuvat lähinnä erilaisten laitteiden korjauksista. Korjattavaksi tulee kaikenlaista ajokalustoa, kuten auroja, harjoja ja kuorma-autojen lavoja. Tiimissäni työskentelee kuusi henkilöä, koko konepajalla meitä on noin 55.

  Työssäni on parasta se, että pääsen tekemään töitä koneilla ja pitämään erilaisia koneita työ­kunnossa. On aina hienoa, kun töissään onnistuu ja laitteet saa takaisin kuntoon.

 2. Miten päädyit nykyisiin työtehtäviisi?

  Tulin Staralle alun perin vuoden 2013 syksyllä talveksi kausitöihin. Konetyöt kiinnostivat jo silloin. Tein vajaan vuoden töitä katuhoidossa ja jatkoin myöhemmin vakituisena vuoden 2022 elokuuhun saakka.

  Olen opetellut hitsausta ensi kerran jo 16-vuotiaana. Koska työmenetelmät ja -välineet muuttuvat, osaamista pitää päivittää jatkuvasti. Nykyiseen työhön päädyin, kun konepajalle haettiin hitsaajaa ja samalla tarjoutui mahdollisuus opiskella ammatti­tutkinto oppisopimuksella.

 3. Millaisia muutoksia työhösi on tulossa?

  Töitä ja korjattavaa kalustoa riittää. Oppi­sopimuksella opiskellessa tulee sekä kerrattua vanhaa että opittua uutta. Koneistustyöt, ­kuten sorvaus ja jyrsintä, ovat minulle uudempaa ­tekemistä, jota on ollut kiinnostavaa opetella.

  Se, miten metalli käyttäytyy kuumentaessa, on muutenkin sekä haastavaa että mielenkiintoista. Tämä työ vaatii ihan omanlaistaan tarkkuutta.
NimiJuha Mieskolainen
Työnimikehitsaaja
Tehtävät ja vastuutajoneuvojen kunnossapito konepajan metallitekniikassa Toukolassa

Lähde: Stadin rakentaja -lehti 1/2023
Teksti: Otavamedia / Pi Mäkilä
Kuva: Otavamedia / Sami Heiskanen