Päämääränä puhdas vesistö ja hyvin hoidetut kadut

Juha Puumalaisen työt määräytyvät vuodenaikojen mukaan. Hänen käsissään sekä vesistöt että katualueet pysyvät siisteinä.

Juha Puumalainen pelastusliiveissä ja turvakypärässä.
Kuva: Otavamedia / Juho Kuva
 1. Mitä teet työksesi?

  Saaristopäällikkönä vastaan 12 hengen tiimin kanssa siitä, että kaupungin vesialueet pysyvät puhtaina roskista. Toukokuusta lokakuuhun siivoamme vesistöä, viidestä työveneestä osa putsaa vesialueita ja osa kuljettaa jätteitä saaristosta. Samalla hoituu tavaroiden kuljetus saaristoon.

  Lippo-veneen elevaattori on tiimimme kehittelemä laite, merten lakaisukone, jolla roskat saadaan talteen. Pari venettä on öljyntorjuntavalmiudessa öljyonnettomuuden varalta.

  Hoidamme myös parisataa pelastuspostia, joiden välineet eli pelastusrenkaat, heittoliinat, tikkaat ja veneet tarkistetaan parin viikon välein.

  Marraskuussa siirryn aina työnjohtotehtäviin talvikunnossapidon puolelle, jossa tehdään lumen aurausta ja liukkauden torjuntaa. Keväällä puolestaan on vuorossa katujen putsaus hiekasta.

 2. Miten päädyit tähän työhön?

  Olen ollut alalla jo yli 30 vuotta. Vuonna 1990 kaveri vinkkasi silloisessa rakennusvirastossa vapautuvasta työpaikasta ja pääsin kokeilemaan talvikunnossapitoa ja venehommia. Myöhemmin kouluttauduin kotimaanliikenteen laivuriksi ja koneenhoitajaksi.

  Kaiken muun olen oppinut töissä. Työ on monipuolista ja vaihtelu tekee hyvää.

 3. Miten työsi vaikuttaa kaupunkilaisten elämään?

  Kaupunkilaisilta tulee hyvää palautetta, kun meri ja vesialueet pysyvät siisteinä. Kesällä 2021 putsasimme vedestä 120 kuutiota roskaa ja noudimme saaristosta 220 tonnia jätettä.

  Talvella tulee usein palautetta niistä kaduista, joita ei ehditä heti auraamaan. Päämääränämme ovat hyvin hoidetut kadut ja puhdas vesistö.
NimiJuha Puumalainen
TyönimikeSaaristopäällikkö
Tehtävät ja vastuutMeri- ja saaristoalueiden työyksikön päällikkö ympäristönhoidossa ja työnjohtaja talvella kaupunkitekniikan ylläpidon osastolla.

Lähde: Stadin rakentaja -lehti 2 / 2021
Teksti: Otavamedia / Tarja Västilä
Kuva: Otavamedia / Juho Kuva