Ensilumikisa ratkesi 28.11., kun aura-autot lähtivät Helsingin kaduille

Staran perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 28.11., kun mereltä tullut lumisadealue toi kunnon lumipeitteen Helsinkiin. Staran aurauskalusto lähti laajasti liikkeelle aamuyöllä.

Staran auraparaati Mannerheimintien lumipyryssä.
Staran auraparaati Mannerheimintien lumipyryssä. Kuva: Niklas Sjöblom

Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 230 arvausta ensilumen tulosta. Voittaja arvottiin 35 oikein veikanneen vastaajan joukosta. Arvonnassa onni suosi Pertti Oinosta Malmilta, hän saa palkinnoksi suksipaketin. Stara on voittajaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Pientä lumisadetta on saatu jo aiemmin marraskuussa, mutta aura-autoja tarvitaan vasta, kun lunta kertyy maahan viitisen senttimetriä. Liukkautta on tarpeen mukaan hoidettu suolaamalla ja hiekoittamalla. Staran vuoteen 1978 ulottuvien merkintöjen mukaan aurausta vaativa lumi on satanut Helsinkiin useimmiten pian marraskuun puolivälin jälkeen.

Kadut pidetään kunnossa säässä kuin säässä

Lähipäivinä Helsinkiin on luvassa mukavaa pikku pakkasta ja lumisateita, ja ennusteen mukaan lämpötila pysyy pakkasen puolella. Vaikka liukkaudentorjunta olisi tehty huolella ennakoiden, väylät voivat olla yllättävän liukkaita.

– Pakkaantuva lumi voi olla liukkaus ja sepelikin painua lumen sisään, Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö muistuttaa.

Haastetta Helsingin talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet. Vaihtelevuudesta kertovat lumikuormien määrät: Helsingissä on ollut talvia, jolloin lumikuormia on kertynyt vain sata, mutta myös 340 000 lumikuorman talvia.

– Stara on varautunut kaikenlaisiin olosuhteisiin, kuten pelastustoimikin erilaisiin tilanteisiin. Meille on tärkeää huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkumisen muodoille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.

Stara hoitaa nyt noin 60 % katualasta

Lumityöt ovat Staran vastuulla tänä talvena noin 60 prosentissa Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat kokonaan Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen sekä ajoradoilla että jalkakäytävillä. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

Tänä talvena kisassa seurattiin aurattavan lumen tuloa alueelle, johon Staran katuhoidon työt keskittyvät vuoden 2024 loppuun mennessä. Nyt ensilumikisan sääntöjen mukaan aurattava ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kaikki Staran hoitopiirit Kehä ykkösen eteläpuolella ryhtyvät lumitöihin.