Ketterämpänä kohti tulevaisuutta
Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski ja Staran toimitusjohtaja Timo Martiskainen näkevät, että tulevaisuudenkin Stara on ketterä ja tehokas toimija, joka osaa ottaa haltuun myös uusia tehtäviä.
Stara on kehittynyt tehokkaammaksi ja ketterämmäksi osaajaksi kaupungin päätöksen mukaisesti. Kehittämis- ja tuottavuusohjelma on tuonut miljoonien eurojen säästöt. Ohjelman päättyessä on aika pohtia, millainen Stara voisi tulevaisuudessa olla.
On luontevaa kysyä Staran tulevasta roolista kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoskelta – onhan toimiala Staran suurin asiakas.
– Näen, että Staralla on jatkossakin edellytykset keskeiseen rooliin rakentamisen ja kunnossapidon toimijana. Stara on kehittänyt tuottavuuttaan oikeaan suuntaan, ja yhä edelleen on välttämätöntä supistaa kustannuseroa yksityiseen sektoriin. Tämä on mahdollista. Staran kilpailuetuna on ymmärrys kaupungista ympäristönä ja organisaationa, Lehmuskoski kiteyttää.
Lehmuskoski myös odottaa tulevaisuuden Staralta hyvää kykyä toimia poikkeustilanteissa, jotka vaihtelevat mahdollisista ympäristökriiseistä valtiovierailuihin.
Korjausvelan supistamista?
Staran toimitusjohtaja Timo Martiskaisella on pitkälti samanlaisia ajatuksia tulevaisuudesta. Hän uskoo liikelaitokseen joustavana ja tehokkaana palveluntuottajana kaikissa olosuhteissa.
– Tulipa tulva tai öljyvahinko, niin Stara on heti paikalla auttamassa, eikä apua tarvitse lähteä hankkimaan markkinoilta. Tällainen valmius edellyttää riittävää volyymia. Meillä tulee olla vahva tilauskanta töitä, jotta voimme ylläpitää henkilöstöä ja kalustoa, Martiskainen painottaa.
Kaupunkiympäristön toimiala on tilannut Staralta vähän vähemmän töitä suunnitelmaan verrattuna, mutta muut kaupungin sisäiset asiakkuudet ovat hieman paikanneet tätä. Liikelaitoksena Staran myynti rajoittuu kaupungin toimijoihin.
Tulevaisuudessa Martiskainen toivottaisi tervetulleeksi kiireettömämpiäkin töitä hiljaisempina ajanjaksoina.
– Staralla voisi olla merkittävä rooli korjausvelan supistamisessa. Kiireellisten töiden rinnalla voisimme olla laajemmin mukana pitkän aikavälin rakentamisessa, joka ei ole niin sidottua tiukkoihin aikatauluihin. Tällaisia töitä on vaikkapa esirakentamisessa, pohjatutkimuksessa ja maaperän kunnostuksessa – meidän vahvoilla alueillamme, Martiskainen pohtii.
Lehmuskoski komppaa työkuorma-asiassa, vaikkei otakaan kantaa sen sisältöön.
– Staralla on oltava akuuttien tehtävien lisäksi muutakin työkuormaa, mikä tekee tehokkaan työskentelyn järjestämisestä mahdollista. Tällöin voidaan samaan aikaan toimia joustavasti ja tehokkaasti. Haluan myös painottaa, että tuottavuuden kasvattaminen koskee koko kaupunkia kaupunkiympäristö mukaan lukien. Se tarkoittaa niin laadun kuin kustannustehokkuuden parantamista.
Kaluston kustannukset selvitetty
Stara ja kaupunkiympäristön toimiala ovat kehittäneet yhteistyötä läheisinä kumppaneina. On pilotoitu lumensulatuskonttia ja rakentamisen tehtävissä ylijäämämaiden käsittelyä. Iso kehittämisen paikka on liittynyt hankintoihin.
Martiskainen kertoo, että monia keskusteluja on käyty Staran hinnoista, joissa ovat näkyneet poikkeustilanteiden ja varautumisen edellyttämän kaluston ja sen säilyttämisen tuomat kustannukset. Tämä on haluttu tehdä läpinäkyväksi, että Staraa pystytään kohtelemaan oikeudenmukaisesti.
– Nyt näyttäisi, että on löytynyt tapa laskea nämä kustannukset, Martiskainen kertoo.
Kumppanit ovat tehneet myös toteutuneiden kustannusten vertailua siitä, mitä tarjoushinnat sisältävät. Staran hintaan on usein kuulunut lisätöitä, kun muilla toimijoilla on ollut niille erillinen lisähinta.
Täydennysrakentamista ja niittyjä
Lehmuskoski avaa myös kaupungin ja viheralueiden rakentamisen ja hoitamisen muutoksia, mitkä vaikuttavat Staran ja muiden kumppaneiden tekemän työn sisältöön. Suurin osa kaupungin nykyisestä kasvusta tapahtuu olemassa olevassa kaupunkirakenteessa.
– Täydennysrakentamisen myötä vapaata tilaa on koko ajan niukemmin, ja Staran ja muiden kumppaneiden pitää pystyä toimimaan yhä räätälöidymmin eri paikoissa, Lehmuskoski sanoo.
Lisäksi kumppaneilta tarvitaan ymmärrystä ja osaamista erilaisista luontotyypeistä. Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen vähentävät nurmikkotyyppisen vihreän rakentamista ja hoitamista. Tilalle tulee pölyttäjille mieleistä niittymäisempää pintaa.
– Kööpenhaminassa satoi kerran 150 millimetriä vettä kahdessa tunnissa, ja hulevesitulvat aiheuttivat miljardin euron vahingot. Oltiin minuuttien päässä siitä, että sairaalat olisivat menneet kiinni, Lehmuskoski toteaa.
Timo Martiskainen nyökkää. Vesi viipyilee niittymäisemmillä pinnoilla asfalttia ja nurmikkoa pidempään.
– Olemme esimerkiksi olleet tekemässä valuma-alueita niittymäisine painanteineen. Myös puilla on suuri rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Henkilöstön edustaja, pääluottamusmies Tiia Sirén Starasta lisää, että kaupungissa ei ole montaakaan katu- tai puistopuuta, jota Stara ei olisi istuttanut rakennuskonttorin vuosista 1878 alkaen.
Töitä kasvavassa kaupungissa riittää
Lehmuskosken ja Martiskaisen puheiden perusteella Staran tulevaisuus tuo mukanaan toiminnan kehittymistä.
– Asioiden pitää kehittyä henkilöstönkin mielestä, se on ollut aktiivisesti mukana uudistuksissa. Toki tulevaisuudesta on epävarmuutta. Voiko Staralta tilaamiseen tulla suuria muutoksia nopeasti ja riittääkö kaikille töitä, Sirén kysyy.
Kun Staran kehittämis- ja tuottavuusohjelma alkoi, ilmassa oli pelkoa töiden riittämisestä ja näytti, että 70 ihmistä voisi jäädä ilman töitä. Näin ei käynyt, vaan osa on siirtynyt uusiin tehtäviin, osa on jäänyt eläkkeelle ja osa on mennyt muualle töihin.
Fiilari-henkilöstökysely osoitti, että staralaisten työhyvinvointi hiukan laski ohjelman alussa, mutta viime vuonna Kunta10-kyselyn mukaan luku oli nousussa.
Lehmuskoski nostaa esiin, että kasvavassa kaupungissa on paljon töitä, joissa tarvitaan staralaisten osaamista.
– Kaupunki kasvaa 10 000 asukkaalla vuodessa, mikä tuo mukanaan uutta rakennettavaa ja hoidettavaa. Ympäristöä hoidetaan jatkossakin erityisosaamista edellyttävillä tavoilla.
Kehittämis- ja tuottavuusohjelman aikana Stara on tukenut osaajiaan uran ja osaamisen kehittämisessä aktiivisesti, ja tälle työlle on varmasti tarvetta.
Sirénillä on vielä toive :
– Muutoksista viestimisen tulisi olla avointa, ennakoivaa ja ennen kaikkea yhdenmukaista.
Teksti on julkaistu Stadin rakentajassa 1/2024. Teksti: Otavamedia / Katja Alaja, kuva: Otavamedia / Sabrina Bqain.