Suuria säästöjä, historiallisia aluemuutoksia – Staran vuosikertomus ilmestyi

Vuosi 2023 oli Staralle säästöjen vuosi. Stara saavutti kehittämis- ja tuottavuusohjelman yli viiden miljoonan euron säästötavoitteet samaan aikaan, kun kunnossapidettävä alue pieneni, rakentamisen tilaukset vähenivät ja kustannukset nousivat.

Työntekijöitä Staran kasvihuoneella.

Hankinnoissa otettiin käyttöön uusi kategoriamalli, jolla tavoitellaan jatkossa vuosittain miljoonien eurojen säästöjä. Kustannussäästöjä saatiin jo vuonna 2023 minikilpailutuksia lisäämällä. Säästöjä etsittiin myös selvittämällä yhdessä asiakkaiden kanssa, mikä kussakin Staran palvelussa on kustannustehokkain ja Helsingin kaupungille eniten lisäarvoa tuova tapa tuottaa kyseinen palvelu.

Asiakastyytyväisyys säilyi korkeana, ja sitä kuvaava suositteluindeksi oli 42,6. Asiakkaiden mukaan erityisesti Staran tuote- ja palveluvalikoima, työn laatu ja jälki sekä palvelualttius ovat erinomaisella tasolla.

Kaupunginhallitus linjasi vuonna 2020, että Staran hoidossa on vuoden 2024 lopulla noin puolet Helsingin ylläpidettävästä katu- ja viheralueesta. Ensimmäiset historiallisen suurista katu- ja viheralueiden ylläpidon aluemuutoksista toteutuivat 1.10.2023. Staran vanhoista hoitoalueista poistuivat muun muassa Ala-Malmin ja Tapanilan alue sekä Kivikon, Kontulan, Myllypuron ja Marjaniemen alueet. Samalla Staran hoitoon palautuivat Lauttasaari, Munkkiniemi ja Kulosaari. Isoista aluemuutoksista huolimatta Stara onnistui työllistämään kaikki työntekijänsä lisätöiden avulla.

Vuoden 2023 lopussa Staran hoidossa oli noin 57 prosenttia Helsingin kaduista ja viheralueista. Vuoden 2024 lokakuussa alue pienenee edelleen niin, että Stara hoitaa hieman alle puolet Helsingistä ja yksityiset urakoitsijat toisen puolen. Tällöin Stara toimii pääosin Kehä ykkösen eteläpuolella, kolmanneksen pienemmällä alueella verrattuna kaupunginhallituksen päätöstä edeltävään aikaan.

Lue lisää Staran vuoden 2023 tapahtumista vuosikertomuksesta.

Kuva: Veikko Somerpuro