Stara testaa tiivistävää lumilinkoa kaupunkialueella – kokeilu on uusi avaus lumenkuljetusten vähentämiseksi

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara kokeilee parhaillaan tiivistävää lumilinkoa kaupunkiolosuhteissa ensimmäisenä maailmassa. Kokeilu kestää kevätlumien ajan.

Kuva: Akifoto

Patentoitu laite pystyy lumen koostumuksesta riippuen tiivistämään lumimassan tilavuuden alle puoleen, jopa neljännekseen alkuperäisestä pienentämällä sen sisältämää ilmamäärää. Näin lumenkuljetusten määrä lumenvastaanottopaikoille vähenee oleellisesti.

Lumi kulkee lingossa suppilon läpi, jolloin lumeen varastoitunut ilma puskeutuu ulos suppilon ilmareikien kautta. Isompia malleja lingosta on ollut käytössä lentokentillä esimerkiksi Amsterdamissa ja Pariisissa. Nyt koekäytössä oleva lumilinko on sen toimittaneen hollantilaisyritys Snocomin ja Staran yhdessä kehittämä erityisesti pohjoisen talvia, Helsinkiä ja kaupunkiolosuhteita varten.

– Jos kokeilu onnistuu hyvin, tämä linko jää käyttöömme tulevia talvia varten. Meillä on myös optio lisälaitteiden tilaamiseen. Jokainen tällainen kokeilu on askel kohti ympäristöystävällisempää talvikunnossapitoa, Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö sanoo.

Staran tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tavoite on yhteinen kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Stara on kaupunkiympäristön toimialan kanssa mukana myös neljässä muussa lumenkäsittelyyn liittyvässä kokeilussa. Maaliskuussa Stara testaa myös lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Jätkäsaaressa.

Kuva: Akifoto