BLOGI: Hyvä, paha puu – puut herättävät tunteita

Aurinko paistaa, kevyt tuulenvire viilentää mukavasti. Olen suuren lehmuksen latvuksessa poistamassa kuivia oksia. Alla on vilkas katu ja työkaverini on keräämässä tiputettuja oksia ja varoittelemassa ohikulkijoita. Täydellistä.

Staran arboristit kaatoivat myrskyssä vaurioituneen saarnen Tähtitorninmäellä lokakuussa 2014. Revenneen ison oksan lisäksi rungossa olleen vanhan halkeaman havaittiin laajentuneen. Puu päätettiin kaataa, koska halkeama teki siitä katkeamisalttiin.
Kuva: Veikko Somerpuro

Ihan näin ei kuitenkaan joka päivä ole. Usein päivät alkavat Mopsien eli asiakaspalautteiden lukemisella.

– Voisitteko tulla pian kaatamaan tämän talomme edessä olevan koivun. On varmasti huonossa kunnossa ja varjostaa niin, että sisällä joutuu päivälläkin pitämään valot päällä.

Huokaus, taas näitä.

Käymme toki tarkastamassa puun kunnon ainakin silmämääräisesti, mutta useimmiten nuo puut ovat ihan elinvoimaisia ja hyvässä kunnossa, eikä niille tarvitse tehdä tarkempaa kuntotutkimusta.

Tai se toinen ääripää. Puun kunto on käyty ja aiemmin tutkimassa ja on todettu ympäristön turvallisuuden takia, että se on parempi poistaa. Kun sitten ollaan puuta kaatamassa, saadaan yleisöä paikalle.

– Mitä helvettiä te oikein teette? Kaadatte hyväkuntoista puuta! Eihän tuossa ole mitään vikaa!

Jälleen huokaus.

Puut ovat tärkeitä

Kyllä me arboristit eli puiden hoitajat olemme puiden puolella ja pyrimme säilyttämään puut niin kauan kuin se on turvallista riippuen puun lajista, kunnosta ja sijainnista. Puu vilkkaalla katualueella tai lasten leikkipuistossa joudutaan poistamaan herkemmin kuin puu metsän reunasta, jossa se ei kaatuessaankaan aiheuta vaaraa kenellekään.

Myös ne varjostavat puut ovat tärkeitä ja erityisesti kaupunkialueilla. Ne tasaavat lämpötilavaihteluita, tuulen vaikutusta, imevät vettä eli vaikuttavat hulevesiin, vähentävät melua ja pölyä. Nuo lämpötilavaihtelut tulevat varmastikin nousemaan jatkossa enemmän tapetille ilmaston muutoksen seurauksena. Nyt jo on ollut havaittavissa sääilmiöiden ”päälle jäämistä” eli jos on kuiva kuuma kausi, niin se jää vaikuttamaan pidemmäksi aikaa.

Jokainen voi miettiä, kuinka paljon kerrostalon kiviseinä imee auringon valosta kuumuutta, joka sitten jää rakenteisiin. Sisällä asunnoissa voi olla tukahduttavan kuuma. Puut, varsinkin kookkaat puut, tasaavat noita lämpötilavaihteluita ja laskevat hellekausien lämpötilaa erityisesti tiheään rakennetulla kaupunkialueella.

Kuvitelkaapa nyt mielessänne jokin kerrostaloalue katuineen ja kuvitelkaa, että siinä teidän näkymässänne on myös puita, sekä kadun varressa että talojen pihoilla.
Kuvitelkaa seuraavaksi sama näkymä, mutta ilman puita. Kummassa itse viihtyisitte paremmin?

Palataanpa takaisin alkuun ja otsikkoon. Puut siis herättävät niitä tunteita ja se on hyvä asia se. Tiedämme olevamme tärkeän asian kanssa tekemisissä ja että työllämme on merkitystä. Se tekee tästä työstä toisinaan haastavaa ja vaikeaakin, mutta ah, niin mielenkiintoista, opettavaista ja nautinnollista.

Mitä enemmän puista ja luonnon monimuotoisuudesta oppii, niin sitä enemmän huomaa, että on vielä niin paljon opittavaa. Nämä kookkaat puut ovat nähneet paljon. Ne saattavat olla vanhempia kuin se kerrostalo, jota varjostavat ja saattavat jatkaa elämäänsä vielä sen jälkeenkin, kun se kerrostalo on tullut tiensä päähän ja puretaan seuraavan tieltä.

Puu on parhaimmillaan ja tuottaa toivottavat sekä tarpeelliset ekosysteemipalvelut lajista riippuen noin 50-vuotiaana ja siitä eteenpäin. Pidetään siis yhdessä huolta näistä meidän hienoista ja valtavan arvokkaista kaupunkipuista!

Kuva: Niina Loijas

Niina Loijas

Kirjoittaja on luonnossa viihtyvä ikuinen oppija,
joka toimii Starassa arboristina. 

Pääkuva: Veikko Somerpuro
Kirjoittajan kuva: Niina Loijas