BLOGI: Liiku luonnossa asianmukaisin varustein ja luontoa kunnioittaen

Keväällä 2020 luonnossa liikkuminen lisääntyi Helsingissä huomattavasti. Muutos aiempaan havaittiin kaikissa kaupungin luontoalueilla olevissa kävijälaskureissa. Tämä kevät tuskin eroaa suuresti edellisestä.

Pitkospuut viikin luonnonsuojelualueella.
Kuva: Janne Saavalainen

Kevään aikaansaama dramaattinen muutos luonnossa ja valon määrässä saa luonnossa vähemmänkin viihtyvän lähtemään ulos ihmettelemään pieneneviä lumikasoja, puhkeavia pajunkissoja ja äänimaisemaa, jossa varisten kanssa laulavat myös pienemmät linnut kevätpuuhissaan. Lähiluonnossakin liikkumiseen kannattaa valmistautua ja palauttaa mieleen muutama tärkeä seikka.

Näin varustaudut kevätretkeen

Tottumattomamman luontoon lähtijän kannattaa valmistautua ennen ulos lähtemistään. 

Ensimmäinen ja tärkein asia on hyvät kengät, jotka kestävät kastumista ja mielellään tukevat nilkkaa. Helsingin luonto- ja metsäpoluilla ei ole talvikunnossapitoa, joten poluilla ja pitkospuilla, erityisesti varjoisissa kohdissa, voi edelleen olla lunta tai jäätä. 

Tukevasta kengästä on hyötyä, jos jalka yhtäkkiä muljahtaa. Poluilla voi tulla vastaan myös todella märkiä kohtia, sillä lumesta sulanut vesi kulkee aina johonkin suuntaa ja toisin paikoin sulamaton lumi saa aikaan patoja, joiden vettä valmiiksi märkä sekä jäinen maa ei pysty imemään ilman hereillä olevan kasvillisuuden apua. 

Poluilla kulkeminen on kuitenkin toivottavaa ja suuressa osassa luonnonsuojelualueista jopa pakollista, jotta alueilla liikkumisesta aiheutuva rasitus kohdistuisi vain tiettyyn paikkaan ja herkkä maapohja kuluisi mahdollisimman vähän polkujen ulkopuolella.

Mukana maastossa kannattaa olla myös kevyt, mutta tuulta ja mielellään vettä pitävä takki, joka on helppo pukea ja riisua oman tuntemuksen mukaan. Keväällä aurinko yleensä lämmittää talveen tottunutta kehoa tehokkaasti, mutta viileän meren yli tuleva tuuli kadottaa lämmöntunteen nopeasti. Optimistin kannattaa kantaa mukanaan aurinkolaseja, vaikkei ulos lähtiessä aurinko paistaisikaan.

Kunnioita lähiluontoasi – älä roskaa, tee tulet vain sallituissa paikoissa 

Varusteiden ollessa kunnossa ja luonnossa liikkumisesta nauttiessa on hyvä pitää mielessä, että kaiken minkä retkelle jaksaa lähtiessään kantaa, jaksaa kantaa myös pois. Luontoalueilla ei yleensä ole jäteastioita ja maastoon jääneet roskat aiheuttavat esteettisen haitan lisäksi haittaa myös luonnolle. 

Huomioithan, että nuotioiden polttaminen ja kertakäyttögrillien käyttö sekä muun avotulen tekeminen ei ole sallittua kuin siihen erikseen tarkoitetuilla paikoilla.

Luonnossa liikkuminen on kasvattanut suosiotaan Helsingissä 

Koronakeväänä 2020 suositun luontokohteen Lammassaaren kävijämäärä nousi vuoden 2019 maalis−toukokuun 40 000 kävijästä viime vuoden saman aikavälin 80 000 kävijään. Tämä aiheutti jonoja saareen vieville pitkospuille. Mitä ilmeisemmin kevään etenemisen seuraaminen luonnossa auttoi koronarajoitusten kanssa tuskailevia kaupunkilaisia.

Pandemian jatkuessa tämä kevät tuskin tulee eroamaan suuresti edellisestä, jopa jonoihinkin voi joutua varautumaan. Tottuneita ja vähemmän tottuneita luonnossa ulkoilevia on liikkeellä paljon. Tämä onkin hienoa, sillä helsinkiläinen luonto kuuluu kaikille kaupunkilaisille!

Mukavaa kevättä ja pysytään terveinä.

Kuva: Otavamedia

Antti Helakallio      


Kirjoittaja on urbaani luonnon, viheralan
ja kestävän kehityksen osaaja, joka kuljeskelee koiransa kanssa kaupunkiluonnossa ja toimii vastaavana luontomestarina Starassa.

Kuvituskuva: Janne Saavalainen
Henkilökuva: Otavamedia