BLOGI: Puunsiirto on vaihtoehto kaatamiselle

Suomen tunnetuin ja suurin siirretty puu sijaitsee Mikkelin Naisvuorella. Yli 300-vuotias tammi siirrettiin 90-luvun alussa rakennustyömaan alta tontin toiselle reunalle. Siirretyn puun juuripaakun halkaisijaksi arvioitiin kahdeksan metriä ja kokonaispainoksi noin 70 tonnia. Tehtävään tarvittiin kaksi suurta nosturia.

Vasemmalla kuva puun irrottamisesta, oikealla siirretty puu uudella kasvupaikallaan.
Puiden ja niiden juuripaakkujen nostamiseen maasta tarvitaan usein erikoiskalustoa, kuten vasemmassa kuvassa näkyvä kuorma-auto isolla lapiomaiselle kauhalla varustettuna. Oikealla puut sijoitettuna uuteen kasvupaikkaansa.

Puiden siirtoa rakennustyömaan tieltä uuteen kohteeseen on kokeiltu myös Helsingissä. Tämä on yksi tapa vaikuttaa työmaan ekologisuuteen, hiilijalanjälkeen sekä luonnon monimuotoisuuden säilymiseen. Suureksi kasvanut puu sitoo enemmän hulevesiä, alentaa merkittävästi ympäristönsä lämpötilaa, luo enemmän erilaisia habitaatteja muille lajeille, kuin tilalle istutettu pieni taimi. Siksi puiden siirto on järkevä vaihtoehto kaatamiselle. Lisäksi kaupunkilaiset kokevat tutuiksi tulleiden puiden säilymisen tärkeäksi.

Olin seuraamassa, kun Pitäjänmäentieltä siirrettiin joulukuussa 2019 Raidejokerin työmaan edestä useita kookkaita tammia Talin liikuntapuistoon, Talin golfkentälle ja Siltalanpuistoon Siltamäkeen. Työtä varten Pitäjänmäkeen saapui erikoisvarusteltu kuorma-auto, jonka valtavalla lapiomaisella kauhalla puut nostettiin maasta.

Kun puu oli vielä kuorma-auton kyydissä, nostetusta paakusta paljastuneet paksut, revenneet juuret siistittiin käsisahalla. Puilla on nimittäin kyky löytää vettä ja ravinteita hankalissakin kasvuympäristöissä. Siksi nämäkin olivat työntäneet juurensa syvälle maahan, sillä kasvualusta vilkkaiden kaistojen välissä on hyvin olematon.

Sijoituspaikassa osa suurimmista puista tuettiin maahan vaijerein, osa tukiseipäillä ja eräänlaisilla turvavöillä. Kaikki paakut tuettiin maahan vielä harjateräksillä.

Kastelun kanssa oltava tarkkana

Kävin toiveikkaana katsomassa Talin tammia kesäkuussa 2023. Kaukaa katsoen näytti todella hyvältä. Latvukset olivat vihreitä. Lähemmässä tarkastelussa suurimmassa osassa oli kuitenkin melkoisesti kuivia oksia, vaikka useammasta kastelupussista koostuvat kastelujärjestelmät olivat vielä näin neljättä kesää myöhemmin puiden tyvillä. Kastelua jatketaan vielä pari vuotta.

Kuulin, että Siltalanpuistoon siirretyt tammet ovat selvinneet huonommin, sillä kasteluun ja puiden tuentaan ei ollut kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Myös osa Eiranrannan raidetyömaan edestä vuonna 2019 lähipuistoihin siirretyt pilvikirsikoista sinnittelevät siirron jälkeen, vaikka latvuksissa on paljon kuivia oksia. Osa näyttää kokonaan kuivuneilta.

Suuri puu voi menestyä siirron jälkeen

Helsingissä siirrettyihin puihin verrattuna Mikkelin tammi on massiivinen, ja sen siirto on ollut suuri menestys. Kävin tutustumassa puuhun muutama vuosi sitten, enkä olisi osannut arvata sen muuttaneen nykyiseen kasvupaikkaansa Naisvuoren rinteessä 30 metriä alempaa. Suurin menestyksen tae oli varmasti tarpeeksi kookas paakku ja laadukas jälkihoito. Mikkelissä voidaan ainakin olla tyytyväisiä ikonisen vanhan tammen säilymisestä seuraaville sukupolville.

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä miltä Naisvuoren puu näytti noin neljä vuotta siirtonsa jälkeen, kun se oli samassa vaiheessa, kuin meidän puumme nyt. Ilmeisesti tämäkin tammi juroi aikansa ennen kuin juuret kasvoivat taas imeäkseen tarpeeksi vettä ja ravinteita. Mikkelissä toki lähtötilanne oli puistomaisempi, kun taas meillä Helsingissä puut olivat kasvaneet vilkkaiden teiden vieressä ja kapealla viherkaistaleella.

Suunnittelu on siirroissa tärkeässä osassa

Vanhan puun vettä ja ravinteita imevät hienojuuret sijaitsevat usein jo kaukana rungosta, siksi paakun koolla on väliä. Olisi hyvä, jos siirrettävien puiden juuria saisi valmisteltua siirtoon katkaisemalla niitä siististi etukäteen, jotta hienojuurten kasvu lähtisi käyntiin lähempänä runkoa. Puun täytyy siirron jälkeen alkaa heti kasvattamaan uusia hienojuuria tai lopputulos on kaikkien kannalta huono.

Olen toiveikas siirrettyjen puidemme tulevaisuudesta. Ainakin osa näyttää selviävän. Varsinkin erityisten ja arvokkaiden puiden kohdalla siirtoa kannattaa harkita, kunhan puiden kunto on hyvä ja tulevan sijoituspaikan kasvuolosuhteet suotuisat. Siirto on valtava stressitekijä puulle, eikä siirtoa kannata tehdä liian rankkaan kasvupaikkaan. Se pitäisi myös toteuttaa talviaikaan puun ollessa lepotilassa ja juuripaakun ollessa jäässä. Tällaisista siirroista on paljon hyviä kokemuksia Tampereelta.

Suunnitelmallisuus on avainasemassa myös puiden siirroissa. Mitä paremmin mahdollista siirtoa voidaan ennakoida, sitä todennäköisemmin se onnistuu. Lisäksi tarvitsemme hyviä kokemuksia, joista ottaa opiksemme, niin ehkä tulevaisuudessa puun siirtäminen kaatamisen sijaan muuttuu ihan perustyöksi.

Maria Sutenius

Maria Sutenius

Kirjoittaja on puiden puolella oleva luontointoilija,  joka toimii Staran arboristina.

Kuvat: Maria Sutenius