Kuplaverho estää lumen mukana mereen päätyneiden roskien leviämisen – kokeilu korvaa Hernesaaren verhopuomin
Helsingin kaupunki kokeilee uutta, roskat merivedestä erottavaa tekniikkaa Hernesaaren lumenvastaanottopaikalla. Kokeilussa meren pohjaan on asennettu letku, josta tiheään pulppuavat ilmakuplat muodostavat roskien leviämisen estävän kuplaverhon. Aiemmin paikalla ollut verhopuomi ei sopinut tuulisen rannan ratkaisuksi.
– Etsimme jatkuvasti vaihtoehtoisia ratkaisuja lumen mereen kippaamiselle. Tällä välin etenkin kovalumisina talvina lunta kuitenkin päätyy veteen, koska kantakaupungissa ei ole tilaa lumen säilytykselle. Kuplaverhon avulla estämme roskien leviämisen satama-allasta laajemmalle alueelle, Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö sanoo.
Hernesaaren kuplaverhossa on käytössä 50 metrin pätkä letkua, jossa on ilmareikiä kahdessa rivissä noin puolentoista senttimetrin välein. Ilma letkuun tuotetaan kompressorilla. Lumen mukana veteen kipattu roska jää ilmaverhon rannan puolelle, jossa partioi lumensulatus- ja puhdistuslaitteeksi muunnettu troolari Carmel. Alus kauhoo roskan ja lumen kannella olevaan laitteeseen, joka sulattaa lumet ja erottelee siitä roskat merestä pumpatun veden voimalla.
Mikäli roskaa pääsisi kuplaverhon ohi, sen pysäyttää kauemmaksi asennettu öljypuomi – tai jää. Valmistaja Canadian Pondin mukaan kuplaverho pitää meren sulana 25 miinusasteeseen asti. Mikäli kokeilu onnistuu, tulevina talvina letkua asennetaan yli kymmenen kertaa pidemmälle matkalle.
Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaiton Staran ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan tavoitteena on vuoteen 2033 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Hernesaaren kuplaverhokokeilu on Staran ja kaupunkiympäristön yhteinen. Tänä talvena Stara on jo ottanut käyttöön tiivistävän lumilingon. Tulossa on myös muita ratkaisuja, joiden avulla lumenkuljetustarve ja niihin liittyvät päästöt saadaan vähenemään.