Luontovalvojan vinkeillä retkeilet Helsingin luonnonsuojelualueilla ympäristöä säästäen

Helsingin kaupungin pinta-alasta noin kaksi prosenttia eli 1 350 hehtaaria on luonnonsuojelualueita. Niillä liikkuu vuosittain satojatuhansia kävijöitä, mikä väistämättä kuluttaa ympäristöä. Helsingin luonnonsuojelualueilla kulkevia opastaa kesäisin kaupungin oma luontovalvoja, Staran Mari Ahrenberg.

Ihmisiä kävelemässä ja liikkumassa pyörätuolilla aurinkoisilla Lammassaaren pitkospuilla keskellä rantaniittyä.
Viikki-Vanhankaupunginlahdella luontoa voi tarkastella esteettömällä luontopolulla Pornaistenniemestä Lammassaareen. Reitistä noin kilometri kulkee pitkospuilla. Kuva: Sanna Elijoki

Ihmisten retkeilyinto herää, kun lumet lähtevät. Samalla alkaa myös eläinten lisääntymiskausi, ja osa linnuista tekee pesänsä maahan. Siksikin luonnossa pitää liikkua luonnon ehdoilla, Mari Ahrenberg muistuttaa.

Tässä luontovalvojan kuusi vinkkiä luonnosta nauttimiseen Helsingin luonnonsuojelualueilla.

Liiku merkityillä reiteillä

Luonnonsuojelualueet ovat nimensä mukaisesti eläimille ja kasvillisuudelle rauhoitettuja oleskelu- ja kasvualustoja. Alueilla luontoa ei saa vahingoittaa, nuotionteko tai telttailu ei ole sallittua, ja koirat pidetään tietenkin kytkettyinä. Jotta herkkä luonto säilyisi myös tuleville sukupolville, käytä vain merkittyjä kulkureittejä ja tutustu aluekohtaisiin sääntöihin. Esimerkiksi pesimisrauhan vuoksi suljetuille alueille ei saa mennä ollenkaan.

Tuo tullessasi, vie mennessäsi

Roska-astioita on luonnonsuojelualueilla niukasti. Syykin tähän on selvä, sillä retkeilyn periaate on ”tuo tullessasi, vie mennessäsi”. Siksi mukaan kannattaa ottaa evästä, josta ei synny jätettä lainkaan tai roskat saa helposti kannettua mukanaan pois. Tupakoitsijoille Ahrenberg suosittelee mukaan pientä purkkia tumppeja varten, sillä tupakannatsoja löytyy poluilta yllättävän paljon.

Kuuntele luontoa ja sen asukkaita

Esimerkiksi lintutornille saapuminen on kuin astumista elävään lintukirjastoon. Kannattaa hiljentyä kuuntelemaan luonnon ääniä – etenkin, jos kuljet ryhmässä. Mitä hiljaisemmin luonnossa liikut, sitä lähemmäksi eläimiä ja luontoa pääset.

Hyödynnä jo olemassa olevia rakenteita

Monille luonnonsuojelualueille on rakennettu penkkiryhmiä ja lintutorneja, joita kannattaa hyödyntää luonnon tarkkailuun. Kivinokassa ja Pornaistenniemessä on myös osittain esteettömät luontopolut, jonne pääsee pyörätuolilla. Pornaistenniemessä lintuja voi tarkkailla jopa lintutornin kupeeseen asennetun peilin kautta.

Jo ennen kauden alkua Stara on käynyt tarkastamassa sekä tarpeen mukaan korjaamassa ja puhdistamassa luonnonsuojelualueiden rakenteet: lintutornit, penkit, opasteet ja pitkospuut.

Pukeudu sään mukaan

Vaikka puitteet ovat kunnossa, kannattaa retkeilyyn aina varata asianmukaiset varusteet. Hyvät kengät, pitkät housut punkkien ja oksien varalle, juomapullo, roskapussi ja aurinkoisella säällä hattu ja aurinkovoidetta.

Luontovalvojan lempikohteet

  • Rehevä kosteikkoalue Kruunuvuorenlampi keskikesällä, kun lumpeet kukkivat.
  • Viikki-Vanhankaupunginlahti, etenkin Pornaistenniemen lehtoalue alkukeväästä, kun luonto heräilee ja linnut innostuvat laulamaan.
  • Kallahdenniemi, jossa voi tutustua kolmeen erilaiseen luonnonsuojelualueeseen yhdellä kertaa: harjuun, rantaniittyyn ja matalikkoon.
    Luontovalvoja ei liiku luonnossa vahtimassa, vaan neuvomassa ja ohjaamassa.

Minua voi vetäistä hihasta, jos tarvitsee retkeilyneuvoja tai apua eläinlajien tunnistamiseen. Luontovalvoja tietää parhaat paikat, Ahrenberg sanoo.

Lue myös Staran Luottokumppani-blogi, jossa Mari kirjoittaa merkittyjen reittien tärkeydestä luonnonsuojelualueilla.

Kuva: Sanna Elijoki